La sèrie de reportatges que va destapar els casos de pederàstia a diferents escoles religioses dels Maristes, realitzada pels periodistes Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, i publicada a El Periódico, ha guanyat la cinquena edició del Premi Josep Maria Planes de periodisme d’investigació i crítica social, convocat per la Fundació Independència i Progrés i la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes.

El jurat, que ha premiat aquest treball per unanimitat, ha valorat la valentia dels periodistes d’abordar el tema d’abusos sexuals i com la publicació del cas ha canviat els protocols del departament d’Ensenyament.

El guardó es lliurarà al setembre durant l’acte de cloenda de l’Any Planes, dedicat a recordar, difondre i reivindicar la figura de Josep Maria Planes i Martí (Manresa, 1907 – Barcelona, 1936), considerat el precursor del periodisme d’investigació a Catalunya, en el 80è aniversari de la seva mort.

El jurat del premi estava format per Josep Gifreu, Teresa Carreras, Vicenç Villatoro, Neus Bonet, Jordi Finestres, Enric Badia i Joan Badia (secretari).

No és la primera distinció que rep el treball sobre el cas Maristes d’El Periódico: al desembre va ser guardonat amb el Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació, i a l’abril va guanyar el Premi Ortega y Gasset en la categoria de millor història o investigació periodística.