La Junta Electoral Central considera que la manifestació de la Meridiana de la Diada no és un “esdeveniment aliè” al procés electoral del 27 de setembre, per la qual cosa, insta TV3 a “compensar en termes d’igualtat i proporcionalitat les formacions que concorren a les eleccions i no participen de les posicions defensades pels convocants” de la Via Lliure per la seva retransmissió en directe. És a dir: PSC, PP, Catalunya Sí que es Pot, UDC i Ciutadans.

D’aquesta manera, per una banda, la JEC rectifica la decisió de la Junta Electoral de Barcelona, que en la seva resolució no veia la manifestació de l’11-S un acte electoral. I per l’altra, estima parcialment el recurs del PP, que demanava prohibir la transmissió i que se n’informés en els blocs electorals, i estima la del PSC, que volia una compensació per a la resta de candidatures (del recurs de Ciutadans no en diu res).

Immediatament, en festiu i amb la mateixa durada

La Junta Electoral Central diu que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals “haurà d’oferir espais informatius a les altres candidatures que no s’hagin adherit o que no participen” en la Via Lliure, i fer-ho “en dia festiu i en la mateixa franja horària” de la transmissió en directe de la manifestació de la Diada i “amb la mateixa durada”.

Aquesta compensació a les candidatures “afectades” s’haurà de realitzar “de forma immediata” i en termes de “proporcionalitat”, segons disposa l’article 66 de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG).

Argumentació de la JEC

En la seva resolució, la Junta assenyala que no pot qüestionar-se” que els mitjans, també els públics, es facin ressò i retransmetin en directe els actes de la Diada, però, entén que les “circumstàncies” que envolten la convocatòria d’enguany –amb la campanya del 27-S ja en marxa– li atribueixen un “significat especial” que impedeix considerar-la “un esdeveniment aliè al procés electoral”.

La JEC argumenta que, malgrat la Via Lliure no la promou “formalment” cap de les formacions que es presenten als comicis, sí “és notòria la seva identificació i la del missatge que pretén transmetre” amb el difós per algunes candidatures, en referència a Junts pel Sí i la CUP. “D’aquí que la programació prevista les afavoreixi notablement en perjudici d’aquelles altres candidatures que mantenen posicions diferents”, afegeix.

La Junta Electoral Central conclou que la manifestació de la Meridiana i el seu desenvolupament no es poden considerar “com una cosa aliena al procés i a la campanya electoral, sinó, al contrari, han de ser qualificades com a activitats que hi incideixen substancialment”.