Vicente Vallés i Ana Pastor, els encarregats de conduir el debat d’Atresmedia.

La Junta Electoral Central ha suspès el debat electoral a cinc plantejat per Atresmedia amb PSOE, PP, Ciutadans, Podem i Vox, per la inclusió del partit d’extrema dreta. Així doncs, el grup de comunicació ha decidit celebrar el debat només amb els quatre principals grups parlamentaris.

L’òrgan conclou que el format a cinc és “contrari al principi de proporcionalitat que ha de ser respectat per les televisions privades durant els períodes electorals”, tal com estableix la LOREG. Per tant, si Atresmedia volia celebrar el debat, havia de modificar el format d’acord amb la Llei electoral.

Amb aquesta decisió, la Junta Electoral ha estimat els recursos presentats per Junts per Catalunya, ERC, PNB i Coalició Canària.

Argumentació de la JEC

En la seva resolució, la Junta Electoral Central recorda que el criteri de proporcionalitat no impedeix informar sobre candidatures sense representació en les darreres eleccions equivalents, però “sí determina” que aquestes no poden rebre una “cobertura informativa més gran” que els grups polítics que sí en van obtenir.

I afegeix: “Aquests són els criteris legalment establerts que ha d’aplicar l’Administració Electoral, sense que puguin ser substituïts per altres com la suposada actualitat informativa o les dades procedents d’enquestes electorals, macrobaròmetres o altre anàlisis demoscòpiques”.

En les darreres eleccions generals, Vox va obtenir un 0,2% dels vots vàlids, percentatge inferior al de les formacions denunciants, que sí van obtenir representació parlamentària.

Per altra banda, la JEC reitera que Vox no reuneix la condició de ‘grup polític significatiu’. Per obtenir aquesta consideració, la LOREG exigeix un nombre de vots igual o superior al 5% en recents processos electorals, i que aquest percentatge s’hagi aconseguit en l’àmbit territorial del mitjà de difusió, paràmetres que no es compleixen.

En concret, Vox podria ser considerat com a ‘grup polític significatiu’ en la cobertura mediàtica a Andalusia, on en les darreres eleccions va obtenir un 10,92% de vots, però no en l’àmbit estatal.

Rebuig a les al·legacions d’Atresmedia

Per la seva part, Atresmedia va al·legar que havia programat un altre debat el 20 d’abril a laSexta –amb PSOE, PP, Cs, Podem, ERC i PNB– on s’havia “fet prevaldre aquest criteri de proporcionalitat”.

La JEC rebutja l’argument perquè la LOREG “no estableix l’aplicació voluntària del principi de proporcionalitat segons estimi oportú la televisió privada, sinó que l’imposa de forma incondicionada. No es poden elegir debats electorals en què s’aplica la proporcionalitat i altres en què aquesta pugui ser eximida, sinó que s’ha d’aplicar a tots aquells debats que s’organitzin durant el procés electoral”, rebla.