La llista d’expressions que TV3 i Catalunya Ràdio no poden utilitzar s’ha ampliat. La Junta Electoral Central considera insuficient la prohibició de Govern a l’exili i consellers exiliats decretada per l’òrgan provincial i n’afegeix d’altres com llista del presidentconsellers empresonats.

De fet, la JEC va una mica més enllà, esmena la Junta Electoral de Barcelona i també prohibeix que els mitjans públics es refereixin a Carles Puigdemont com a president i a la resta de Govern com a consellers. Això sí, assenyala que poden rebre el tractament de molt honorable senyor en el cas del president i d’honorable senyor en el dels consellers.

L’òrgan argumenta que “no és cert que existeixi un Govern català legítim els membres del qual es trobin exiliats a Bèlgica, com tampoc ho és que hagin estat empresonats per les seves idees, en qualitat de presos polítics”. Per altra part, nega la cobertura jurídica de les normes que regulen el règim estatutari dels ex presidents i consellers.

La Junta Electoral Central afegeix que la utilització de diferents expressions “produeix confusió que entre la realitat jurídica i aquesta altra pretesa realitat que pot afavorir electoralment algunes candidatures”.

En conseqüència, la JEC conclou que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha vulnerat el principi de neutralitat informativa i l’insta a evitar l’ús de “tractaments informatius que puguin induir a la confusió” durant el procés electoral.

D’aquesta manera, ha estimat parcialment el recurs de Ciutadans a la resolució de la Junta Electoral Provincial de Barcelona.

També tomba la retransmissió de la manifestació per la llibertat dels presos polítics

En una segona resolució, la Junta Electoral Central considera que la cobertura informativa en directe de la manifestació de l’11 de novembre que reclamava la llibertat dels presos polítics va vulnerar “els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa”. Aquí rebutja les justificacions de la CCMA, que va al·legar la retransmissió de la manifestació del 29 d’octubre convocada per Societat Civil Catalana, ja que aquesta “no ha estat objecte de cap reclamació o recurs”.

D’aquesta manera, la JEC revoca la resolució en sentit contrari de la Junta Electoral Provincial de Barcelona i estima parcialment el recurs presentat per Ciutadans. Amb tot, desestima les mesures compensatòries que reclamava la formació.

Així doncs, la junta insta la Corporació a què durant la resta del període electoral “compleixi de forma escrupolosa les exigències de respecte als principis de pluralismes polític, neutralitat informativa, igualtat i proporcionalitat” contemplats a la LOREG.