La Junta Electoral Central ha obert un expedient sancionador a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per emetre el documental Un procés dins el procés al programa Sense ficció de TV3 del passat 9 d’abril (dos dies abans d’iniciar-se la campanya electoral del 28-A). La infracció podria suposar una sanció d’entre 300 i 3.000 euros.

La JEC considera que el documental va vulnerar “el principi de neutralitat informativa” establert en la Llei orgànica de règim electoral general, de manera que dona la raó a Ciutadans i revoca l’acord en sentit contrari adoptat per la Junta Electoral Provincial de Barcelona.

Un procés dins el procés mostra com s’enfronten els familiars dels presos polítics al seu empresonament. Per a la JEC, “al llarg dels 52 minuts de durada, en el seu disseny, format i contingut s’ofereix una imatge de victimització d’un sector de la societat catalana que resulta obertament favorable a posicions polítiques que coincideixen amb les defensades per una part de les formacions” que es van presentar a les eleccions del 28-A.

Per a l’òrgan, el documental “transmet un missatge legitimador de la causa separatista, la qual és descrita com una causa justa”, de manera que els seus defensors es presenten com a “víctimes d’una opressió abusiva i infundada”. Segons la JEC, al documental en “resulta afavorida la imatge” dels presos polítics, i “es donen per bones i certes les tesis” que aquests defensen.

La Junta recorda que amb l’emissió d’Un procés dins el procés un cop iniciat el procés electoral “es genera un desequilibri que vulnera” els principis d’igualtat, proporcionalitat, pluralisme i neutralitat política “per l’absència d’algun tipus de mesura compensatòria, ja sigui per via informativa, d’entrevistes o d’un documental de semblants característiques que posi en valor els posicionaments ideològics d’altres formacions polítiques”.