Els tres jutges de la sala social del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ja tenen tots els testimonis sobre la taula per poder decidir sobre l’ERO de Radiotelevisió Valenciana (RTVV). En el segon i últim dia de judici, aquest dimarts, la Fiscalia va demanar la nul·litat de l’expedient de regulació, alineant-se amb els advocats dels sindicats.

Malgrat la seva conclusió no és vinculant, va donar una gran alegria als extreballadors de l’ens que seguien el judici en una sala annexa, els quals veien corroborats els seus arguments. La sentència del TSJ arribarà en tres o quatre setmanes.

El fiscal entén que hi ha hagut una vulneració dels drets dels treballadors, ja que durant el procés es va produir una “alteració” de la llista d’afectats, en haver-hi hagut “afectacions de no afectats” i “desafectacions dels ja afectats” amb “criteris subjectius” per part de la direcció de RTVV.

Així, recorda que els criteris “d’oportunitat i operatius” que argumenta l’empresa són diferents als elaborats per ella mateixa,  per la qual cosa es produeix un “tracte discriminatori” respecte als treballadors acomiadats de la llista inicial.

La Fiscalia també va fer constar la “discordança” entre l’informe de Pricewaterhouse Coopers entregat als representants dels treballadors i la posterior memòria i actuació empresarial. Així, el fiscal entén que hi havia una manca de “fiabilitat” d’aquesta documentació inicial.

Si el tribunal declarés nul l’ERO, l’empresa segurament recorreria la sentència davant el Tribunal Suprem allargant el procés un any més. Els advocats dels sindicats es mostren segurs que, si no la nul·litat de l’expedient (que obligaria a readmetre a tots els treballadors acomiadats i pagar els salaris des de la seva sortida), el TSJ el declararà improcedent, amb el que augmentarà la indemnització que els treballadors han de rebre.

L’embolic d’afectacions i desafectacions

El director general que va presentar l’ERO per a 1.198 treballadors, José López Jaraba, va desafectar de l’expedient una desena de treballadors de Ràdio 9 perquè eren “veus senyeres” de l’emissora. Després, el seu substitut transitori, Alejandro Reig, en va desafectar una desena més de la televisió per criteris “operatius”.

Posteriorment, l’actual directora general, Rosa Vidal, va incloure de nou en l’expedient set persones de les desafectades per Jaraba i Reig perquè considerava que decisió no estava justificada. Després en va desafectar set més de la llista inicial per criteris socials, i finalment va excloure de l’ERO 186 tècnics per garantir que la radiotelevisió pública pogués seguir emetent al setembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram