El Tribunal d’Apelació de Rzeszów ha rebutjat el recurs presentat contra la pròrroga de tres mesos a la presó del periodista basc Pablo González. D’aquesta manera, el col·laborador de Público, Gara i laSexta continuarà en empresonat preventivament. González havia de quedar en llibertat amb càrrecs el 29 de maig després de tres mesos tancat, però el Tribunal Regional polonès va decidir prorrogar el captiveri.

En els més de quatre mesos que porta detingut, el periodista no ha pogut mantenir comunicacions directes ni amb familiars, ni amistats, ni amb el seu advocat a l’Estat, Gonzalo Boye. Els únics contactes amb l’exterior han estat amb el seu advocat polonès, Bartosz Rogala, i el cònsol espanyol.

Acusat d’espia rus

Pablo González està especialitzat en la zona postsoviètica i va ser detingut el 28 de febrer a Przemysl, prop de la frontera amb Ucraïna, quan es trobava cobrint l’èxode de refugiats els primers dies de la invasió russa. L’Agència de Seguretat Interna polonesa (ABW) el va acusar ser un agent de la intel·ligència militar de la Federació Russa (GRU) i d’espiar aprofitant la seva condició de periodista, cosa que ell nega.

Després d’una audiència en què González no va comptar amb assistència jurídica i de la qual encara no han transcendit les proves presentades, el Tribunal de Rzeszów va ordenar la presó provisional de tres mesos, ara prolongada.

Ja abans de l’inici de la guerra, quan es trobava a Ucraïna cobrint el creixement de la tensió a la zona, se’l va convidar a abandonar el país després d’un interrogatori a Kíiv durant el qual el van acusar de prorús. El periodista va fer-ho després de saber que el Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol s’havia presentat a casa de la seva mare i la seva parella al País Basc.

Doble identitat

Pablo González va néixer a Moscou el 1982 amb el nom de Pavel Rubtsov, de pare rus i mare basca. El 1991, quan els seus progenitors es van divorciar, es va mudar a Bilbao amb la mare. Al País Basc va ser inscrit al Registre Civil amb la traducció del nom i amb l’adopció dels cognoms del seu avi matern, González Yagüe, exiliat a la URSS el 1937 quan era un nen per la Guerra Civil. La doble identitat i nacionalitat del periodista seria un dels arguments per acusar-lo d’espionatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram