El ple del Congrés va aprovar divendres passat la Llei de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern amb els vots de PP, CiU, PNV, CC, UPN i Foro Asturias. Finalment, el text no té en compte les propostes per millorar el dret a la informació que van fer arribar als populars diferents organitzacions com la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), el Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP) o l’Associació Espanyola d’Editorials de Publicacions Periòdiques (AEEPP), entre d’altres.

Així, el document aprovat no considera la informació com un dret fonamental i tampoc inclou dins la normativa la publicitat institucional. Els partits que hi van votar en contra (PSOE, IU-ICV-CHA, UPyD, BNG, Amaiur i Compromís) i alguns que ho van fer a favor (CiU i PNV) van criticar que el text es quedava curt i que els canvis introduïts respecte al presentat inicialment eren insuficients.

També van denunciar que el projecte posa moltes limitacions per accedir a la informació pública; permet al Govern negar-la quan la sol·liciti un ciutadà simplement no responent a la petició, i no estableix mecanismes de control fiables perquè es compleixi la normativa, entre altres crítiques.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría (que va votar en contra per error), va assegurar que faria tot el possible perquè, durant la tramitació al Senat, es puguin arribar a acords per obtenir el recolzament de més partits.