La 21a edició de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català guardonarà reportatges d’actualitat de Cavall Fort, SomGarrigues i Adolescents.cat en les modalitats de revista, premsa i digital. Aquestes distincions són una de les novetats de l’esdeveniment organitzat per l’APPEC Editors de Revistes i Digitals, que enguany tindrà lloc el 30 de novembre a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona.

Així doncs, la Nit ha premiat en la categoria de revista el reportatge Un munt de plàstics de Cavall Fort, el qual alerta sobre l’excés de residus que suposa l’abús que es fa del plàstic, i reflexiona sobre com fer-ne un ús més sostenible i racional. El jurat ha valorat “l’excel·lent” treball periodístic de la revista infantil i juvenil “amb un llenguatge directe, clar, entenedor i molt ben plantejat estructuralment per, sobretot, educar els joves lectors”. A més, ha tingut en compte que el reportatge hagi sorgit per la petició d’una lectora.

En la modalitat de premsa s’ha guardonat el reportatge Qui és qui en l’allau de macroprojectes de renovables, elaborat per Miquel Andreu a SomGarrigues. La peça radiografia qui hi ha darrere dels grans projectes d’energia renovable que afecten la comarca de les Garrigues, a més d’explicar d’on prové el capital i qui té interès en aquestes infraestructures. En aquest cas, el jurat subratlla “la valentia de fer un treball des de la proximitat que descobreix les cares del negoci de les renovables al territori”.

Finalment, en digital s’ha distingit un reportatge multiformat sobre l’assetjament escolar vist des de la mirada dels assetjadors, elaborat per Elvira Vilardell i Cèlia Forment a Adolescents.cat, que té com a titular la declaració d’un dels testimonis: “He fet teràpia per entendre que li estava destrossant la vida”. Les autores recullen les experiències de diversos joves on expliquen per què feien bullying als seus companys i com els va afectar aquella situació. El jurat destaca “la recerca d’una altra mirada d’un tema actual, conflictiu i que necessita perspectives noves”.