La Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació considera “urgent” situar en l’agenda de Govern espanyol la defensa de les llibertats després del “retrocés” patit en els últims anys, i que la legislació s’ajusti als estàndards internacionals sobre llibertat d’expressió i d’informació.

“A Espanya s’ha condemnat a penes de presó per un acudit o una cançó. També s’han multat i detingut periodistes quan estaven informant. O s’ha demanat presó per a mitjans que han publicat filtracions. I les normes que permeten tot això segueixen vigents, de manera que pot seguir passant”, ha denunciat la presidenta de la PDLI, Virginia Pérez Alonso.

La Plataforma reclama la modificació del Codi Penal pel que fa als anomenats ‘delictes d’opinió (com ara injúries a la Corona i ofenses als sentiments religiosos), i la derogació de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, més coneguda com a ‘llei mordassa’. L’entitat espera poder tractar ambdues qüestions respectivament amb els ministres de Justícia, Juan Carlos Campo, i Interior, Fernando Grande-Marlaska, als quals ja s’ha dirigit per reunir-s’hi.

Per altra banda, la Plataforma ha expressat la seva preocupació per com el Ministeri de Cultura afrontarà la transposició de la Directiva sobre copyright, amb la qual ha estat molt crítica. Entre d’altres, la PDLI vol evitar que la propietat intel·lectual es converteixi en excusa per a la retirada de continguts a internet sense control judicial o per al monitoratge massiu de la xarxa.

L’entitat també ha demanat reunions amb els nous secretaris d’Estat amb competències en l’àrea digital i de telecomunicacions per, entre d’altres, abordar el decret digital o la regulació del sector audiovisual.

A més, la PDLI ha sol·licitat reunir-se amb la ministra d’Igualtat, Irene Montero, per abordar la violència online que pateixen les dones professionals de la informació, i la necessitat d’impulsar un periodisme amb perspectiva de gènere.

10 mesures urgents

La PDLI va publicar a l’octubre un informe amb el balanç de la situació de la llibertat d’expressió i d’informació a Espanya que inclou deu mesures que considera urgents per revertir el “retrocés sense precedents en democràcia” que han patit aquests drets.

  1. Derogació de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana o a ‘Llei mordassa’.
  2. Reforma del Codi Penal derogant articles com els d’ofensa als sentiments religiosos, insults a la Corona o els d’injúries i calúmnies, i modificant-ne altres com els referits al discurs de l’odi o terrorisme.
  3. Culminar la reforma de RTVE i donar freqüències als mitjans comunitaris.
  4. Transparència: protecció legal dels alertadors / informadors (whistleblowers) i de les plataformes, mitjans i periodistes que publiquen filtracions d’interès públic.
  5. Repartiment equitatiu als mitjans de la publicitat institucional.
  6. Millorar la Llei de transparència.
  7. Garantir la seguretat dels periodistes davant de qualsevol classe de violència.
  8. Reformar la Llei d’enjudiciament criminal, prohibint l’espionatge preventiu.
  9. Protegir les llibertats d’expressió i informació a internet.
  10. Millorar el dret d’accés a la justícia.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram