La 16a edició del Premi Dona i Esport ha distingit Imma Pedemonte en la categoria de mitjà de comunicació. Periodista del departament d’esports de TV3 durant 40 anys, Pedemonte es va jubilar el passat estiu. Els guardons els atorga l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Barcelona Esports. L’acte de lliurament va tenir lloc dijous al Saló de Cent.
Al recollir el premi, Pedemonte va apuntar que la presència de les dones en les redaccions dels mitjans avança, però “va molt a poc a poc” i l’evolució és “molt lenta”. Segons ella, el pròxim repte del periodisme esportiu femení és “anar creixent tot el que es pugui, amb una mica més de celeritat, aprofitar les oportunitats i deixar-se portar per la vocació, i poder-ho compaginar tot de la millor manera possible”.
Sobre la conciliació familiar respecte de la feina, va dir que “has de fer renúncies, però la vocació és forta”, i va admetre tenir “una enveja sana de les dones periodistes esportives que en l’actualitat tenen més facilitats en molts terrenys”.
En la categoria de mitjà de comunicació, les finalistes eren Anna Ballbona, pel llibre Elles competeixen; Sergi López-Egea, autor del blog Diari del Tourmalet d’El Periódico de Catalunya; Carme Porta, col·laboradora de La Independent – Agència Catalana de Notícies amb Visió de Gènere i Catalunya Plural; el programa Una de les nostres de TV3; el Programa Som Esport, de la plataforma Som Dones, i el programa La TdG de Catalunya Ràdio amb Sònia Gelmà i Danae Boronat.
Llicenciada en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, Imma Pedemonte va iniciar-se en la premsa escrita al diari Dicen i a les revistes Todo Sport i Patín Sport. L’any 1983 es va incorporar a la Corpo, primer a la redacció d’esports de Catalunya Ràdio, i uns mesos més tard al departament d’esports de TV3. Durant quatre dècades va cobrir dos jocs olímpics (Seül 1988 i Barcelona 1992) i va presentar programes com Gol a gol, Tot l’esport i Zona de ball.
La resta de guanyadores
La 16a edició del Premi Dona i Esport també ha guardonat Amanda Gutiérrez, fundadora de FUTPRO, el primer sindicat de jugadores de futbol femení (en la categoria de dona dirigent esportiva); Laura Ester Ramos, waterpolista olímpica (dona esportista); el club d’hoquei en línia CE Barcelona Tsunamis (club esportiu), i Maria Planas Monge, jugadora de bàsquet, entrenadora, seleccionadora i directora tècnica (Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport).
En l’acte també es va presentar el 16è Quadern Dones i Esport, una eina promotora i fomentadora de l’esport femení amb una compilació d’articles que tracten temes relacionats amb la dona en l’àmbit esportiu.
Imma Pedemonte: “TV3 ha perdut la ingenuïtat dels seus inicis”