Els treballadors de TVE Catalunya han rebutjat rotundament el tractament informatiu del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i l’operació policial per intentar impedir-ho. Els professionals han denunciat al Consell d’Informatius de TVE “la manipulació indigna i la censura” en la cobertura de la jornada.

En el document, expliquen que durant tot el dia es va impedir que la redacció de Sant Cugat edités les informacions relacionades amb l’1-O, “en especial” les relacionades amb les càrregues policials, de manera que s’enviaven en brut a Madrid perquè fossin elaborades.

Els treballadors també denuncien que en connexions en directe se’ls va pressionar perquè no es parlés de càrregues policials i es minimitzés l’acció de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

“No és el primer cop que això passa. Des de la Diada de l’11-S se’ns ha apartat de les informacions relatives al procés català amb constants indicacions sobre com redactar les informacions, de manera que ens veiem obligats a lluitar pels continguts fins pocs minuts abans de ser emesos. La qüestionable cobertura del 20-S és un bon exemple d’això”, afirmen en el document lliurat al CdI.

“Imatge ridícula i grollera”

“La tergiversació de la realitat ofereix als ciutadans una imatge ridícula i grollera de TVE quan hauríem de ser un exemple d’informació veraç i plural”, lamenten els treballadors del centre de producció de Sant Cugat, que denuncien “la imposició” a què es veuen sotmesos “de forma habitual”.

Els treballadors també adverteixen que la informació “esbiaixada” que s’ha ofert als telespectadors “posa en risc” la credibilitat i integritat personal dels professionals que treballen a Catalunya.

Informació “esbiaixada i parcial”

El Consell d’Informatius de TVE ha donat el seu suport als treballadors catalans i assumeix unes denuncies que s’afegeixen a les realitzades deu dies abans per la cobertura de la siutació a Catalunya. “En un dia tan important, els ciutadans –a qui hem d’oferir una informació veraç i completa– s’han vist privats de la programació que es mereixen”, lamentava el CdI en una nota interna.

La secció sindical de CCOO a TVE Catalunya també ha criticat el tractament informatiu: “Un cop més, lamentablement, hem pogut comprovar que la Corporació RTVE, com a servei públic essencial, ha vulnerat els drets a la lliure difusió i recepció d’informació veraç que es deu a la ciutadania sobre la consulta independentista”, assenyala. 

El sindicat denuncia que els serveis informatius de RTVE diumenge informaven de manera “esbiaixada i parcial, sense recollir la realitat dels fets”, i ometent, entre d’altres, les càrregues policials. En un comunicat, CCOO critica que no es fes cap cobertura informativa especial a La 1 ni a La 2, i també la “manca de pluralitat” en les tertúlies realitzades al Canal 24 Horas.

Durant la jornada electoral, diversos periodistes de RTVE van expressar obertament a les xarxes “vergonya” pel tractament informatiu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram