La plataforma Sí a RTVV, la nostra, creada a mitjan gener, ha aprovat un document on s’estableixen les bases del consens per a la recuperació l’ens públic i el sector audiovisual valencià. La declaració de Burjassot, que demana un servei públic fonamental, en valencià i de qualitat, s’estructura en tres parts.

En la primera, on s’analitzen les causes de la situació actual, s’acusa el Govern d’haver duta a la ruïna econòmica Radiotelevisió Valenciana i a gran part de la industria audiovisual, i de voler “carregar la seua incompetència” sobre els treballadors i la ciutadania. També denuncia l’incompliment reiterat de la llei de creació de RTVV, de malbaratament pressupostari i de dedicar un 60% del pressupost a produccions alienes a productores de fora el País Valencià.

En el segon bloc, la plataforma proposa una sèrie de mesures per recuperar RTVV. Entre elles, que l’ens assumeixi la funció de motor de la indústria audiovisual valenciana, faciliti l’alfabetització digital, i realitzi una gestió responsable amb un sistema de finançament proporcionat i transparent. Segons la plataforma, el problema no és RTVV, sinó “la manera com l’ha usat el PP”.

Crear un Consell Audiovisual Valencià

Finalment, el text es tanca amb una sèrie de reivindicacions, com ara que la nova llei de l’ens sigui el resultat d’un gran pacte, que la direcció general i el consell d’administració només pugin ser escollits per dos terços de les Corts Valencianes, que es creï un consell assessor i un Consell Audiovisual Valencià, i que es mantinguin els llocs de treball incrementant la producció pròpia i oferint nous canals temàtics.

La declaració de Burjassot afegeix que “el grup RTVV és patrimoni de la ciutadania i ha d’actuar al seu servei en defensa i promoció de la llengua pròpia, la cultura valenciana i universal, els valors democràtics i el dret a la informació de totes i tots”. Ara, es vol que es sumin al document altres institucions, entitats i associacions.

El text del document es va consensuar en una sessió de treball a la Casa de Cultura de Burjassot, població on es troba el principal centre de producció de RTVV. En la reunió hi van participar les seccions sindicals a l’ens (Intersindical Valenciana, CCOO, UGT i CGT), representants de productores valencianes, Escola Valenciana i l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM).

També hi van participar els membres del consell d’administració de RTVV dels partits de l’oposició Consuelo Català i José Luís Andrés Chavarrías (PSPV), Rafael Xambó (Compromís) i Guillermo Sampedro (EUPV); a més del síndic de Compromís Enric Morera, i l’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià.