El Casal Riudomenc de Riudoms va acollir el passat dissabte l’11a convenció i la 36a assemblea ordinària de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal. Durant la jornada, que va aplegar uns 150 professionals del periodisme, es van lliurar diverses distincions.

Per una banda, es va atorgar el Premi al Reconeixement pel Suport a la Premsa Comarcal al periodista Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la CCMA. L’ACPC manté un conveni de col·laboració amb l’emissora pública que permet retransmetre els titulars dels mitjans associats en els seus butlletins horaris. En la recepció del guardó, Gordillo va recordar que es va “formar” en la premsa comarcal i que l’acord amb Catalunya Ràdio reblava “la confiança en la credibilitat de les seves notícies”.

A més, l’associació va atorgar un Reconeixement pel Treball Envers la Premsa Comarcal al periodista i escriptor Francesc Canosa, director de La Mira (magazín digital en gestació), qui també va reivindicar els seus orígens en la premsa local. Hores abans, Canosa havia tancat la Convenció amb la ponència Això és el futur: explicar la immensa minoria.

Per altra banda, en la setena edició dels Premis Premsa Comarcal (que guardonen les millors portades de 2017) es van distingir Hora Nova per la portada Un festival del 5 de setembre (en la categoria de diaris, bisetmanaris i setmanaris); Revista de Banyoles per Els casals d’estiu de maig (quinzenals i mensuals), i 777 Comunica per Les entitats posen nota al Govern d’agost-setembre (bimestrals i trimestrals). Per la seva part, el nou premi al millor digital per la seva innovació i creativitat ha estat per a elpuntvalles.com.

Finalment, durant la jornada també es va fer un reconeixement a totes les publicacions associades que enguany celebren el seu aniversari: El Pregoner d’Urgell i Recvll (95 anys); La Tosca (70 anys); El Llaç (60 anys); Església d’Urgell (45 anys); Avenç del Palau d’Anglesola, Carrilet, El Martinet, Hora Nova i L’Espiga (40 anys); El 3 de Vuit, L’Erol, La Palanca i La Vall (35 anys); El 8-5-5, El Pou de la Gallina i L’Artesenc (30 anys); i La Vila i Revista de Palafrugell (25 anys).

Estudi sobre l’ús de les xarxes socials

Durant la jordana també es va presentar el treballa guanyador del novè Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal, L’ús de les xarxes socials als diaris de l’ACPC: fórmules per aconseguir impacte i ingressos, de Joan Francesc Fondevila Gascón, de la Universitat de Girona.

“El treball prova que el grau de desenvolupament de la participació en xarxes socials és moderat, i que cal estimular una participació més elevada i activa a mitjà i llarg termini”, va explicar Vila, qui proposa solucions com “establir una gamificació que recompensi amb solucions de comerç electrònic els m’agrada dels seguidors” o l’anomenada “monitorització del sentiment, d’on es poden desprendre acords amb empreses anunciants per tal d’intercanviar informació de la percepció del lector sobre productes concrets”, entre d’altres.