La Comissió d’Arbitratge de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) considera que El País i la periodista Rosario G. Gómez no va vulnerar Codi Deontològic amb la publicació de l’article Roures té 250 milions en 150 comptes, un 30% en paradisos fiscals, publicat al desembre.
“El reportatge apareix recolzat per fonts adequades, sense que aquesta conclusió signifiqui donar per cert o vertader el seu contingut informatiu, que la Comissió s’absté de valorar, però sí que s’ha produït amb respecte a la ‘veracitat’ exigida constitucionalment”, assenyala la resolució.
En concret, la Comissió d’Arbitratge diu que l’article no va vulnerar els articles 1.2; 13 a) i b), i 15 del Codi Deontològic de la FAPE, tal com havia denunciat el responsable de Mediapro. En canvi, sí considera que El País va incomplir l’article 13 c) al negar el dret de rèplica que havia sol·licitat Roures.
Indignació a Mediapro
La resolució no ha agradat gens Jaume Roures, que ja havia presentat una querella criminal per un presumpte delicte d’injúries, calúmnies i falsedat documental per la publicació de l’article en qüestió.
En un comunicat, Mediapro es mostra indignada i retreu a la Comissió que rebutgi la seva queixa amb l’argument que la veracitat “no coincideix amb el concepte de ‘veritat’ o adequació del que s’escriu i pública amb la realitat”. La productora catalana conclou, doncs, que per a la FAPE en aquest cas “la veritat no és rellevant”.
Mediapro critica que la Comissió d’Arbitratge conclogui que el contingut de l’article té com a fonament “fonts documentals” només pel fet d’haver llegit “amb la major atenció”, tal com afirma.
A més, Mediapro retreu que en l’escrit de la Comissió d’Arbitratge no s’incorporin les al·legacions realitzades per El País, malgrat en totes les resolucions anteriors sí hi constin. Per això, la productora exigeix conèixer quines han estat aquestes al·legacions i les proves documentals suposadament presentades pel diari i que la Comissió “considera suficientment creïbles”.
En aquest sentit, la productora de Jaume Roures remarca que El País mai ha fet públiques les proves que diu tenir, i que l’únic document aportat als jutjats “no és més que un text anònim ple de falses informacions i errors que en cap cas donen credibilitat a la informació publicada per El País”. D’aquest document, fa un mes Mediapro va assegurar que l’únic apartat del document que no contenia errades era el de “les dades referides al nom de Jaume Roures, l’any del seu naixement i la seva nacionalitat”.