La Setmana dels Rahola celebra del 12 al 21 de febrer la seva setena edició, que coincideix amb el 80è aniversari de l’afusellament de Carles Rahola i Llorens per part del règim franquista. Així doncs, s’aprofitarà l’efemèride per recordar el periodista i escriptor que dona nom als Premis de comunicació local organitzats per la Diputació de Girona i la demarcació gironina del Col·legi de Periodistes.

Per això, dilluns 18 s’ha programat la taula rodona El delicte d’opinar. 80 anys de l’afusellament de Carles Rahola (Biblioteca Carles Rahola, 18 h), que comptarà amb tres grans coneixedors de la seva figura: els historiadors Joaquim Nadal i Xavier Carmaniu, i la periodista Cristina Masanés.

Carles Rahola (Cadaqués, 1881 – Girona, 1939) va ser redactor, articulista i editorialista del diari L’Autonomista (fundat i dirigit pel seu germà Darius) fins al gener de 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Girona i la impremta va ser confiscada i el mitjà tancat, i va treballar d’escrivent a la Diputació fins al dia que el van detenir. Carles Rahola va ser afusellat el 15 de març i ostenta el trist honor d’haver estat l’únic escriptor català mort pel règim franquista, per tres articles publicats durant la guerra constitutius de “rebel·lió militar”.

La Setmana dels Rahola arrenca dimarts 12 commemorant per avançat el Dia Mundial de la Ràdio amb la taula rodona La ràdio: diàleg, tolerància i pau (Centre Cultural Can Gruart de Vilablareix, 19 h), organitzada pels Amics de la Unesco i Ràdio Vilablareix, amb Lluís Costa, professor de la UdG; Eli Don, membre de la junta de la demarcació del Col·legi de Periodistes; Pau Lanao, president de la Coordinadora d’ONG Solidàries, i Àngel Rodríguez, de la Delegació de Mitjans de Comunicació Social del Bisbat de Girona.

L’endemà, la periodista Laura Rosel conversarà amb Jordi Grau sobre El sentit del periodisme (Biblioteca Carles Rahola, 18 h) al voltant de l’ofici de comunicar i els reptes que imposen l’actualitat i la immediatesa als qui l’exerceixen.

Dijous 14 tindrà lloc una altra taula: LGB… què? El tractament de l’orientació sexual als mitjans de comunicació (Facultat de Lletres, de la UdG, 12.30 h), que comptarà amb la participació d’Adolfo Carratalá, doctor en Periodisme especialitzat en el tractament mediàtic dels col·lectius vulnerables; Rafa Garrido, cap de política de l’Agència Catalana de Notícies; Imma Merino, doctora en Comunicació i crítica de cinema, i Arnau Roig, doctor en Comunicació i especialista en la representació del col·lectiu LGBTI+ als mitjans.

Un dia després serà el torn de Laia Servera, directora i presentadora de l’InfoK, que com es veu El món amb ulls de nen. El repte de fer un bon informatiu infantil (Biblioteca Carles Rahola, 18 h), en un diàleg amb la periodista Susanna Oliveira.

Dimecres 20 tindrà lloc l’acte Informar contra rellotge. Les interioritats del periodisme polític, on els periodistes especialitzats en política Tian Riba (FAQS), Neus Tomàs (eldiario.es) i Ferran Casas (NacióDigital) explicaran com és el seu dia a dia, en una conversa conduïda per Narcís Genís.

La Setmana culminarà dijous 7 de març amb el lliurament de la desena edició dels Premis Carles Rahola de comunicació local, en un acte que se celebrarà a l’Auditori de Girona (inicialment era el 21 de febrer, però s’ha ajornat per la vaga general convocada aquest dia).

L’esdeveniment es completa amb l’exposició Capturant l’actualitat, amb una selecció de les imatges presentades als Premis Carles de l’any passat, i que es pot visitar fins al 28 de febrer a la Biblioteca Carles Rahola.