
Jordi Borda, director de Catalunya Ràdio; Sigfrid Gras, director de TV3, i Rosa Romà, presidenta de la CCMA, en la darrera sessió de control [foto: Parlament].
Així, s’han observat “deficiències” en les bases de la convocatòria del concurs per seleccionar les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio. Més concretament, indica que s’estableix una relació dels mèrits a valorar, però sense incloure la valoració de manera global ni específica de cada mèrit. A més, les bases indicaven que el nom dels membres de la comissió de valoració es mantindria confidencial fins a la resolució del procés, una previsió “contrària al principi de publicitat”, segons la Sindicatura.
Remuneracions per sobre de la normativa
L’informe alerta que, el 2021, les retribucions íntegres anuals de quatre directrius van superar el que cobra un conseller de la Generalitat, “contràriament” al que estableix la llei. A més, el 2022, la remuneració del director de la Fundació de La Marató de TV3 va excedir el sou de secretari general sense que consti la necessària aprovació per part del Govern.
Quant a la retribució d’objectius comercials dels anys 2020 i 2021, la CCMA va abonar el 88% i el 120% a la directora de màrqueting comercial i a la cap de publicitat de Catalunya Ràdio a Barcelona, superant el topall del 25% de les remuneracions variables vinculades al compliment d’objectius definits l’exercici anterior, tal com establia la normativa.
La Sindicatura també indica que l’abonament de set triennis meritats com a funcionari de la Generalitat al director de gestió pressupostària, empresa verda i serveis generals “no té empara en la normativa ni està previst en el contracte d’alta direcció”.
Anomalies en l’àmbit directiu
La Sindicatura afirma que la garantia de dret de reserva de plaça per als alts directius de la Corporació (aprovada pel consell de govern el 2016) vulnera la llei. També indica que no s’ajusta a dret l’equiparació del nomenament dels membres del comitè de direcció corporatiu de la CCMA als càrrecs polítics de la Generalitat, ja que els primers són de lliure designació.
L’informe conclou que la selecció de les persones que ocupen un lloc directiu a la CCMA “no es va dur a terme mitjançant un procés amb publicitat que permetés la lliure concurrència dels candidats”, de manera que “no van quedar garantits els principis d’igualtat, mèrit i capacitat” previstos en la normativa.
En la mateixa línia, la CCMA va incorporar el personal de comandament de nivell ‘O’ de forma directa, sense cap convocatòria pública, i per tant tampoc es van garantir els principis de publicitat, concurrència, mèrit i capacitat.
Manca de requisits legals per a la jornada de 35 hores
En el camp laboral, l’informe de fiscalització assenyala que, els anys 2021 i 2022, la jornada laboral era de 35 hores setmanals, tot i que “no es complien els requisits legals necessaris” per fixar-la.
El document també indica que la relació de llocs de treball publicada a 31 de desembre del 2021 i del 2022 “no reunia els requisits mínims exigibles”, ja que no detallava ni les característiques essencials dels llocs de treball, ni les retribucions complementàries ni els sistemes de provisió dels llocs de treball.
Incompliments en la contractació
Els exercicis 2021 i 2022, en l’àmbit de la contractació, la CCMA va actuar com a “poder adjudicador no administració pública” tot i que, a parer de la Sindicatura, “tenia la naturalesa de poder adjudicador administració pública”
L’informe també indica que contractació de les pòlisses d’assegurances de responsabilitat d’administradors i directius de la CCMA es van tramitar pel procediment negociat sense publicitat quan s’haurien d’haver realitzat mitjançant un procediment obert. A més, a la Sindicatura no li consta cap informe jurídic previ a l’aprovació de l’expedient de contractació ni que s’hagi realitzat el procés de negociació.
Recomanacions de la Sindicatura
En el seu informe sobre la Corporació, la Sindicatura de Comptes també incorpora algunes recomanacions. Per una part, insta a negociar amb el personal un conveni col·lectiu propi o adherir-se a un d’existent, com per exemple al 13è conveni col·lectiu de la CCMA SA, com ha fet la Fundació La Marató.
També aconsella “planificar adequadament” el sistema de retribucions d’objectius comercials perquè sigui aprovat abans de l’inici de l’exercici corresponent, i incorporar-lo en el conveni. A més, considera que convindria que els contractes incloguessin un percentatge de retribució variable en funció del seu assoliment.