El portaveu del Govern, Francesc Homs, creu que les emissions de TV3 al País Valencià no es resoldrà fins després de les eleccions espanyoles. “Intentarem resoldre-ho d’una altra manera i abans, amb converses amb el Govern valencià, però no generem expectatives que no depenen de nosaltres”, va assegurar aquest dimecres en una entrevista a El món a RAC1.

En aquest sentit, va tornar a demanar un tercer múltiplex per al País Valencià, tal com té Catalunya. “Si el Govern espanyol donés un múltiplex a València, s’acabaria la discussió”, va assegurar. “Aquest és el punt feble dels socialistes, perquè no han volgut donar aquest tercer múltiplex al·legant motius tècnics”, va afegir. De fet, Homs va revelar que el PP estaria disposat a incloure al seu programa per a les eleccions estatals de l’any vinent la cessió d’aquest tercer múltiplex a la Generalitat valenciana.

Tant culpable Montilla com Camps

El portaveu del Govern català va recordar que atorgar-lo depèn del Ministeri d’Indústria, i va remarcar que dos catalans, Joan Clos i José Montilla, havien tingut a les seves mans resoldre el tema l’emissió de TV3 al País Valencià, però que havien estat “incapaços” de fer-ho. “De responsable tant ho és el PP com el PSOE”.

De fet, Homs va recordar que Jordi Pujol i Eduardo Zaplana van arribar a un acord per estabilitzar la recepció de TV3 al País Valencià atorgant el 1996 una freqüència a Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Però, el 2005, Indústria, amb Montilla de ministre, va demanar a ACPV que deixés lliure la freqüència per on emetia TV3 assegurant que el Govern valencià ja els en donaria una, però no va atorgar-ne una de nova a la Generalitat valenciana perquè la pogués cedir a l’entitat.

Per això, Homs considera responsable de la situació tant Montilla com el president valencià, Francisco Camps: “Això empipa que s’expliqui, perquè va molt bé anar en contra del PP, sempre és un bon argument per a segons quin tipus de gent, però les coses dites pel seu nom”.

Camps i Mas es reuniran a principis de maig

Tot i que inicialment el president valencià i el català s’havien de reunir aquest dimecres per, entre d’altres, tractar la reciprocitat televisiva entre territoris, finalment no va ser així per la convalescència de Francisco Camps després d’una operació d’hèrnia discal. Segons el vicepresident primer valencià, Vicent Rambla, la trobada entre ambdós mandataris es produirà a principis de maig.

A València, Mas va trobar “lògic” que l’executiu de Camps reclami la concessió d’un tercer múltiplex, i va advocar per resoldre el conflicte “de comú acord” amb el País Valencià. Segons el president català, no es tracta d’una “lluita entre identitats ni entre llengües ni idiomes ni territoris ni pobles”, i va insistir en trobar una solució “perquè en ple segle XXI dos territoris que parlen una llengua comuna es puguin veure l’un a l’altre a través de la televisió”.