La Unió Europea de Radiodifusió ha posat en marxa Eurovision News Spotlight, una aliança integrada per 18 mitjans de comunicació públics per lluitar contra la desinformació i fomentar la cooperació en matèria d’investigació amb fonts obertes (OSINT, per les sigles en anglès).

“En un món digital, ens enfrontem a una crisi creixent d’informacions inexactes, falses i sintètiques que posen a prova la nostra certesa sobre la veritat i la realitat”, assenyala Liz Corbin, directora d’informació de la UER. Per això, convida tots els membres de la UER a “contribuir a aquesta potent defensa col·lectiva contra la desinformació, un element essencial de la missió dels mitjans de comunicació de servei públic: proporcionar informació fiable a tothom”.

“Els mitjans de servei públic ja són la font d’informació més fiable en més del 90% dels països europeus. En el panorama mediàtic actual, la col·laboració és essencial per defensar els valors de precisió, imparcialitat i veritat per a tots”, apunta Derek Bowler, responsable de la recollida d’informacions a les xarxes socials a Eurovision News.

“Els mitjans públics tenen la responsabilitat única de ser un refugi de la veritat en un oceà de falsificacions i incerteses”

Spotlight integra l’Aliança pels Fets, un projecte precedent en la mateixa línia impulsat pels mitjans públics de França. La iniciativa de la UER la formen d’inici per ORF (Austria), RTBF (Bèlgica), Czech Television (República Txeca), Yle (Finlàndia), Radio France, France 24, Radio France Internationale, France Télévisions i TV5MONDE (França, Bèlgica, Suïssa, Mònaco, Canadà), Deutsche Welle i ZDF (Alemanya), LRT (Lituània), RTVE (Espanya), Sveriges Radio i SVT (Suècia), SRF (Suïssa), BBC (Regne Unit) i Radio-Canada (Canadà).

“Els mitjans públics tenen la responsabilitat única de ser un refugi de la veritat en un oceà de falsificacions i incerteses. Però no podem afrontar aquests reptes sols. Necessitem formació contínua, eines eficients i una col·laboració global per identificar i respondre a les amenaces locals”, afirma Florent Latrive, director adjunt d’informació de Radio France, coordinadora del precedent francès de l’Aliança pels Fets. Segons ell, l’Spotlight de la UER és “el lloc ideal per ajuntar-se i defensar la integritat de la informació”.

La UER explica que Spotlight permetrà als mitjans participants col·laborar en la verificació transfronterera i compartir les bones pràctiques mitjançant una plataforma pròpia. A més, els mitjans integrants tindran accés a informació sobre eines i fluxos de treball per millorar les seves capacitats operatives.

Alhora, l’Eurovision News Spotlight oferirà als seus membres cursos, tutorials i debats interactius, amb el suport de l’Acadèmia de la UER, per desenvolupar les seves competències en matèria de verificació i recerca amb fonts obertes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram