Des de la mitjanit del 12 d’octubre, diversos digitals estan patint atacs informàtics per part de grups d’ultradreta que han impedit i/o dificultat entrar als respectius portals. Entre ells hi ha com a mínim la Directa, Kaos en la Red, InfoLibre, Diagonal i Periodismo Humano.

La Directa apunta que especialistes en seguretat informàtica consideren que l’actuació és de grans dimensions, s’ha fet a través del sistema d’atac de denegació de serveis (DDos) i ha sumat fins a 34.000 màquines en els seus moments més àlgids. Segons informa el mitjà col·laboratiu, els atacs s’executen des d’ordinadors ubicats a la Xina, Indonèsia, el Japó o els Estats Units, i les despeses per a la part contractant pugen a més de 1.000 euros l’hora.

Insten el Govern espanyol a actuar

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), ha condemnat els fets i ha demanat al Govern espanyol que “posi en marxa tots els mitjans necessaris” per evitar els atacs informàtics. A més, l’organització espera que les investigacions policials i judicials identifiquin els autors ràpidament perquè “rebin la sanció que correspongui”.

En un mateix sentit es van pronunciar aquest dilluns la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) i l’Associació de la Premsa de Madrid (APM). En un comunicat conjunt titllen els fets d’intolerables i insten el Govern a què “prengui les mesures oportunes per actuar amb la màxima celeritat” contra els autors dels atacs. Segons ambdues organitzacions, a banda de la pèrdua econòmica, l’únic objectiu és “retallar” la llibertat d’expressió dels mitjans afectats i el dret a la informació de la ciutadania.

El director editorial d’InfoLibre, Jesús Maraña, va enviar una carta a la FAPE i l’APM explicant que, hores abans de patir el primer atac informàtic, el passat dimecres, la redacció del digital havia rebut un correu signat per una “coneguda” organització d’ultradreta (de la qual se n’omet el nom en espera dels resultats de la investigació) que avisava que intentaria deixar la pàgina “fora de servei”, com així ha fet en diverses ocasions des d’aleshores.