Arrenca una nova etapa en les audiències dels mitjans a Catalunya  amb la unificació de l’Estudi General de Mitjans (EGM) i el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. Amb aquest acord, s’han acabat les divergències d’ambdós estudis respecte algunes audiències, especialment  notòries pel que fa al lideratge radiofònic.

Durant la presentació, el president executiu de l’Associació per a la investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC), Carlos Lozano, ha destacat que a partir d’ara els anunciants comptaran amb una “única moneda” a l’hora de treballar amb dades d’audiència dels mitjans.

Aquest dilluns s’ha fet pública la primera onada de la nova marca EGM Baròmetre Catalunya, però l’estudi no estarà a ple rendiment fins d’aquí uns mesos, conforme s’acumulin les entrevistes i es pugui completar la visualització de l’any mòbil de manera més fidedigna.

Comptador a zero

L’estudi unificat utilitza la fórmula de l’EGM però de manera ampliada. Així, mentre el Baròmetre funcionava amb entrevistes diàries a les llars en un any mòbil, el treball de camp de l’EGM es realitza per onades en tres períodes concrets de l’any (aquesta primera del 2013, del 16 de gener al 26 de març).

A més, l’Estudi General de Mitjans utilitza una metodologia mixta, amb entrevistes presencials multimèdia i qüestionaris telefònics monomèdia. Amb la incorporació de la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC), les enquestes multimèdia han augmentat i han baixat les de monomèdia.

En aquesta primera remesa de dades, s’han realitzat 7.000 entrevistes multimèdia, 15.600 monomèdia de ràdio, 4.000 de diaris i 7.000 de revistes i publicacions periòdiques. En total s’han fet més entrevistes que en les anteriors onades de l’EGM; respecte el Baròmetre (en la darrera onada del 2012 se’n van fer 18.656), en diaris i revistes ha baixat el nombre d’enquestes (se n’han fet 11.000 i 14.000, respectivament), però ha augmentat en ràdio (22.600).

El canvi metodològic i el poc temps que fa que està en marxa (des de principis d’any) poden provocar canvis d’audiència que no necessàriament tinguin a veure amb l’evolució dels propis mitjans. Això fa que les dades no es puguin comparar amb les que oferia el Baròmetre fins ara, mentre que amb les de l’EGM es pot fer de manera relativa.

Els mitjans de proximitat, de moment sense dades

En la presentació Lozano ha explicat que la unificació es va fer “buscant sinergies i economies d’escala”, i que ha donat com a resultat un estudi “més sòlid” que amplia la mostra en el mercat català i incorpora els mitjans de proximitat a l’estudi.

Amb tot, les revistes i publicacions periòdiques de proximitat encara no es veuen representades en la primera onada. Les audiències presentades aquest dilluns corresponen a l’any mòbil (abril 2012-març 2013), agafant dades de les onades segona i tercera de l’EGM (que no incloïa aquest tipus de mitjans), i la primera de l’EGM Baròmetre Catalunya. Però per tenir una fotografia més ajustada de l’any mòbil calen més entrevistes.

“Hem preferit ser prudents en la visualització d’aquestes dades i esperar”, ha argumentat el director general de FUNDACC, Joan Sabaté. De cara a la segona onada, prevista per al 4 de juliol, es revisarà amb ACPG, APPEC i Premsa Comarcal si les dades disponibles ja són prou sòlides com per fer-les públiques.

En el cas de les televisions de proximitat, l’EGM Baròmetre Catalunya no oferirà dades perquè no hi ha prou mostra, i perquè s’ha tingut en compte que les xifres d’audiència més acceptades són les que ofereix Kantar Media.

En aquesta primera onada tampoc hi ha dades separades dels diaris que tenen edicions en català i castellà (La Vanguardia, El Periódico, Segre), com sí donava el Baròmetre. Pels mateixos motius que en el cas de les publicacions de proximitat, aquesta diferenciació, que fins ara l’EGM no oferia, estarà disponible en uns mesos, quan hi hagi prou volum d’enquestes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram