El president de l’AMIC, Ramon Grau [foto: Maria Cerezuela].

L’assemblea general ordinària de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, que ha tingut lloc aquest divendres al recinte del Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages, ha estat una bassa d’oli. En la seva trobada anual –la 27a–, l’AMIC ha volgut reforçar l’aposta per la creació de continguts i la captació del públic jove, la intel·ligència artificial i la mirada internacionalitzadora. Una seixantena de representants dels mitjans associats han participat en l’assemblea.

Actualment, l’AMIC compta amb 587 associats (216 mitjans en paper, 356 mitjans digitals i 15 mitjans audiovisuals) i aquest darrer any ha incorporat 62 nous associats. El president de l’AMIC, Ramon Grau, ha assegurat que les dades demostren “la vitalitat” que té l’associació i que “ha servit per defensar encara amb més força per dotar de més recursos els editors i editores”.

El posicionament territorial de parla catalana –amb la captació de nous associats– i l’impuls de nous projectes –la majoria audiovisuals–, segons Grau, “ens donen notorietat, prestigi i lideratge” en el sector, perquè són “una garantia de mantenir i fer créixer la publicitat”. Fruit de la feina feta des de l’AMIC, Grau ha posat en valor que “per primera vegada, som la primera associació sectorial que més ajuts rebem per part de la Generalitat de Catalunya, amb 350.000 euros”.

Quant a les xifres globals, l’AMIC va tancar l’exercici de 2023 amb uns ingressos de 2.897.625,39 euros, i la previsió de 2024 és de 3.212.722 euros.

El posicionament territorial de parla catalana i l’impuls de nous projectes “ens donen notorietat, prestigi i lideratge” en el sector, segons Grau

Una seixantena de mitjans associats han participat en l’assemblea [foto: Maria Cerezuela].

Atraure els joves

En l’assemblea, l’AMIC ha fixat com a prioritat “l’aposta ferma de garantir el futur dels mitjans de proximitat de la comunicació en català i d’afegir nous consumidors”. Ho demostren l’AMIC-Ficcions i l’AMIC-Directes (adreçats als joves de 14 a 18 anys) i l’AMIC-Nous Talents (dirigit a joves estudiants de comunicació). Grau ha explicat que “aquestes accions no només serveixen per incrementar l’ús del català entre els joves, sinó que també són una via d’ingressos pels associats”.

A més, en la línia de cercar nous models per incrementar ingressos, l’AMIC ha tancat nous acords amb la Diputació de Girona i l’Euroregió que, segons ha dit el seu secretari general, Josep Ritort, “inclouen la creació de continguts que es publiquen amb remuneració als mitjans de proximitat associats”.

D’associació mèdia a transmèdia

Durant aquest procés de transformació, l’AMIC ha passat de ser l’associació dels mèdia a transmèdia. Així, l’associació ha obert la porta de la col·laboració amb els creadors i creadores de continguts amb el repte de “convertir l’AMIC en una associació més global i transmèdia”. Prova d’això és l’AMIC-Tresdeu, on la promoció que van fer els influenciadors i influenciadores en les seves xarxes socials va superar el milió de visualitzacions. “L’AMIC té la tasca d’enfortir la creació de contingut en català”, ha subratllat Grau.

“Ser transmèdia ens dona accés a nous ingressos en creació i publicació de continguts, perquè els projectes són generadors d’ingressos complementaris per als mitjans”, ha destacat Grau

En l’assemblea, la junta ha refermat que “ser transmèdia ens dona accés a nous ingressos en creació i publicació de continguts, perquè els projectes són generadors d’ingressos complementaris per als mitjans”. En xifres, segons l’AMIC, l’any 2023 van ser més de 100.000 euros distribuïts entre els associats, i la previsió feta per a l’any 2024 seran més de 160.000 euros, dels quals el 30% seran creació i publicació de continguts.

Josep Ritort intervé en l’assemblea [foto: Maria Cerezuela].

Una porta oberta a la intel·ligència artificial

Una de les novetats que ha presentat l’AMIC en l’assemblea ha estat un sistema gratuït d’intel·ligència artificial adreçat als mitjans de comunicació per als associats. El projecte inclou els serveis de transcripció d’àudio a text, de síntesi de veu, de creació de veu pròpia i generació de vídeos automàtica a partir d’una notícia i fotografies. Grau ha subratllat que “aquestes eines ens faciliten la feina, però la feina del periodista continuarà sent l’eix central de qualsevol mitjà. Posem en valor la tasca humana”.

L’associació ha presentat, com a novetat, un sistema gratuït d’intel·ligència artificial adreçat als associats

L’aposta per la internacionalització

L’AMIC ha fet una aposta decidida per a la internacionalització amb la posada en marxa del Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat que, segons la junta, “ha significat un canvi de paradigma en la posició de l’AMIC i ha situat els editors i editores dels mitjans de proximitat com un referent en la defensa del territori i de la llengua”. Així, l’AMIC ha defensat que “la presència de referència internacional serveix per defensar, encara amb més força, el que des de l’AMIC no ens cansem de repetir: és urgent dotar de més recursos i millor protecció els editors i editores”.

El junta de l’AMIC [foto: Maria Cerezuela].

En l’assemblea, l’AMIC ha presentat els eixos estratègics 2024-2027. Entre el més rellevant, l’associació vol convertir-se un veritable partner i referent de l’associat. Per a fer-ho, es vol potenciar una central de serveis i formació; una línia directa amb consultors professionals en diversos àmbits; fomentar la captació d’ingressos, publicitat, patrocinis i subvencions; ser l’interlocutor amb tots els actors nacionals, estatals i europeus; i el disseny d’un pla de comunicació interna i externa.

Després de l’assemblea, els editors i editores dels mitjans associats a l’AMIC han celebrat un dinar amb la presència del secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat de Catalunya, Marc Bataller; la directora general de Difusió, Eva Pomares; el director general de Mitjans de Comunicació Jordi del Río, i l’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés.

Marc Bataller: “Faig un prec al pròxim govern: que prioritzi els mitjans de proximitat”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram