L’APPEC Editors de Revistes i Digitals va celebrar dimecres la 20a edició de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, en format virtual per la crisi sanitària i que ha servit al sector reclamar “l’auxili” del Govern.
Abans del lliurament de guardons, el seu president, Germà Capdevila, va alertar que la pandèmia ha deixat en una situació “realment complicada” moltes publicacions, i es va queixar que el Govern no ha ofert cap “resposta”. I això malgrat que s’ha elaborat i presentat un “pla de suport extraordinari puntual per solucionar-ho”, va afegir. “Som segurament l’únic sector de la cultura catalana que no ha rebut cap ajuda”, va lamentar.
Germà Capdevila es va queixar amargament del fet que les publicacions associades no han rebut “cap ajuda, cap resposta ni cap auxili en una situació tan extrema” com la que viuen. “La pandèmia ens ha donat un cop que pot ser mortal si no hi ha una acció extraordinària i puntual per solucionar-ho”, assenyalava l’editor.
La caiguda dels ingressos publicitaris i de les vendes coincidint amb la pandèmia amenacen d’“estroncar l’ecosistema” de revistes i publicacions digitals, adverteix Capdevila. En la llista de greuges, subratlla que enguany s’han endarrerit i encara no s’han resolt les subvencions púbiques que reben moltes de les seves capçaleres, “precisament en l’any més complicat”.
20a Nit de les Revistes i la Premsa en Català
Malgrat la situació complicada, l’APPEC no ha volgut deixar de lliurar els reconeixements ales publicacions en català i les publicacions en català., La gala es va poder seguir a través del canal de YouTube de l’entitat.
Enguany el jurat ha atorgat el premi a la millor publicació de revista a L’Erol – Revista Cultural del Berguedà “per la seva qualitat, pel seu rigor i sobretot per una creativitat periodística envejable en la selecció dels temes a tractar i l’elaboració dels continguts”.
Per la seva part, en la categoria de millor publicació de premsa s’ha premiat La Veu de l’Anoia, en reconeixement als 38 anys de trajectòria de la capçalera i a la seva “valentia i tenacitat per informar a peu de carrer en el primer territori amb confinament perimetral com va ser la Conca d’Òdena a causa de la pandèmia”.
Finalment, com a millor publicació digital s’ha distingit el mitjà Opcions “per la seva temàtica, pel foment que fa del consum sostenible, responsable i de proximitat des del cooperativisme amb un disseny acurat i amb una gran credibilitat”.
A més dels premis a les millors publicacions atorgats pel jurat d’experts, la junta de l’APPEC lliura tres guardons més. El Premi Comunicació enguany ha estat per a l’informatiu infantil InfoK del Super3, per “haver informat amb molta cura i molta delicadesa sobre la pandèmia i els seus efectes als més menuts”.
Pel que fa al Premi Cultura, l’APPEC ha guardonat la plataforma Actua Cultura 2%, per haver estat capaç “de reunir tot el sector cultural del país per reivindicar davant les administracions un pressupost mínim del 2% per a la cultura”.
Finalment, el Premi Societat ha estat per al xef José Andrés, per la “tasca extraordinària que desenvolupa des de World Central Kitchen des dels seus inicis” i, especialment, “des de la seva arribada a Catalunya per donar centenars de milers d’àpats a les persones més necessitades, un esforç logístic i humanitari impressionant enmig de la pandèmia”.