L’Audiència Provincial de Barcelona ha revocat l’arxivament de la querella d’Hazte Oír contra la revista Mongolia, per la portada de desembre de 2022 que reproduïa el portal de Betlem substituint el nen Jesús per l’emoticona del que aparenta ser una caca (tot i que en realitat se suposa que és un gelat de xocolata).
Així doncs, els coeditors de la publicació satírica hauran de declarar de nou com a imputats pel suposat delicte d’“ofenses als sentiments religiosos”. En concret, Pere Rusiñol, Darío Adanti i Fernando Luis Carballo estan citats el 25 de juny al Jutjat d’Instrucció número 4 de Mataró, que l’abril de 2023 va inadmetre la querella.
De fet, altres denúncies per la mateixa portada de Manos Limpias, Abogados Cristianos i la Comunidad Tradicionalista han estat arxivades en ferm després de passar pels jutjats de Barcelona.
Ara, l’Audiència de Barcelona rebutja que l’absència de delicte en la sàtira sigui “palmària”, a diferència del que van defensar fa dos anys tant la jutgessa de Mataró com la Fiscalia, que van ponderar a favor de la llibertat d’expressió i van negar l’ofensa religiosa.
Després del recurs d’Hazte Oír, l’Audiència considera que els responsables de Mongolia han de declarar com a investigats per aclarir si el mòbil de la publicació era ofendre o no la comunitat catòlica.
Mongolia diu que l’objectiu de les denúncies és “imposar la seva visió totalitària i propiciar l’autocensura”
“L’estranya reobertura d’una causa que ja ha estat arxivada fins a tres vegades mostra fins a quin punt és necessari un projecte satíric nascut amb l’objectiu d’eixamplar els marges de la llibertat d’expressió a Espanya, en un moment de clar retrocés com a conseqüència de l’auge del matonisme judicial ultracatòlic”, assenyalen des de la revista.
Segons els responsables de Mongolia, l’objectiu és “imposar la seva visió totalitària i propiciar l’autocensura a través de la contínua presentació de querelles, que no busquen tant prosperar –les seves possibilitats són escasses– com provocar molèsties, despeses imprevistes i, sobreto, imposar l’autocensura”.
Darío Adanti: “Per fer cert tipus de sàtira has de comptar amb un equip jurídic”