La periodista argentina Leila Guerriero ha guanyat la dotzena edició del Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán en la categoria de periodisme cultural i polític, atorgat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El jurat ha guardonat per unanimitat Guerriero perquè a través dels seus articles, cròniques i llibres”ha posat de manifest i rellevància la necessitat, la importància i la força del periodisme. Un ofici que no només insta a anar, veure, tornar i explicar, com ella mateixa ha descrit, sinó també a contestar per a què, per què i com s’escriu”. També destaca la seva feina de camp per “donar forma i fons a les seves cròniques convertides també en excel·lents assajos sociològics”.

El lliurament del premi tindrà lloc el proper 18 de novembre, a les 18.30 h, en un acte al Col·legi de Periodistes.

El jurat estava format per Neus Bonet, degana del CPC; Anna Cristeto, directora d’El Periódico; Carles Revés, director de l’àrea editorial de Planeta; Tomàs Delclós, periodista d’El País, i Josep Cuní, de SER Catalunya.

Leila Guerriero és una periodista reconeguda internacionalment pel seu treball, que publica en capçaleres com La Nación i Rolling Stone, d’Argentina; Gatopardo, de Mèxic, o El País, d’Espanya. També ha publicat els llibres Los suicidas del fin del mundo (2006), Frutos extraños (2009), Plano Americano (2011), Una historia sencilla (2013), Zona de obras (2014), Opus Gelber. Retrato de un pianista (2019) i Teoría de la gravedad (2019).

El Premi Vázquez Montalbán en la modalitat de periodisme cultural i polític no s’atorgava des del 2015, quan el va guanyar Andreu Missé. En anteriors edicions s’havia distingit Jordi Évole, Maruja Torres, Anna Politkóvskaia, Tomás Alcoverro, Seymour Hersh, Roberto Saviano o Juan José Millás.