Del 12 al 26 de novembre, el Col·legi de Periodistes de Catalunya acull la segona edició del cicle Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers, que en aquesta ocasió es centrarà en analitzar la cobertura dels conflictes provocats per les desigualtats socials i les mirades sobre la diversitat cultural, les persones migrades i de països del sud.

L’objectiu és analitzar les causes estructurals dels conflictes socials, especialment les relacionades amb la diversitat cultura; reflexionar sobre com es pot comunicar superant estereotips i prejudicis; dotar d’eines per millorar la cobertura dels fets noticiosos relacionats amb la diversitat cultural, els habitants de països del sud i les persones migrades, i aportar a la transformació positiva dels conflictes la construcció d’una cultura de pau des del sector de la comunicació.

Els impulsors del cicle remarquen que, en un conflicte, els mitjans també són actors i part interessada: “Els discursos o silencis acaben per posicionar les seves línies editorials influint d’una forma o una altra. La visió estereotipada i simplificada dels països del sud i la manipulació política i social de la diversitat cultural i el fet migratori ha contribuït a què els mitjans emfatitzin la confrontació i el conflicte”, apunten. En aquest sentit, afegeixen que els mèdia “tenen part de responsabilitat” i, alhora, una “gran oportunitat” per canviar els “models socials de dominació” per uns altres de “convivència i cooperació”.

Organitzat per la Xarxa Ciutadana per la Pau (MPDL) i la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi, el cicle consta de cinc sessions:

  • Cultura de pau, comunicació i conflicte social proper. Cobertura de conflictes socials. De l’enfocament polaritzador al foment de la convivència (12 de novembre), a càrrec de Judith Muñoz, tècnica d’educació de MPDL, i Marta Muixí, periodista especialitzada en migracions i cobertura de conflictes.
  • Alteritat vs. comunitat: de Kapuściński al periodisme participatiu (14 de novembre), amb Jordi de Miguel, especialista en comunicació per al desenvolupament i membre del col·lectiu Contrast.
  • Dones, migrades i del sud als mitjans de comunicació: per una representació equilibrada i no estereotipada i discriminatòria (19 de novembre), amb Joana G. Grenzner, periodista especialitzada en gènere i comunicació.
  • Espectacular o conflictiu: les lògiques mediàtiques que perpetuen les desigualtats socials (21 de novembre), a càrrec de Montse Santolino, docent al màster de la UAB La comunicació dels conflictes internacionals i socials.
  • Nou panorama comunicatiu i noves eines per fomentar un discurs comunicatiu lliure de rumors i estereotips sobre diversitat cultural. Experiències de comunicació intercultural (26 de novembre), amb Rafa Besoli, periodista idel programa BCN Interculturalitat; Javid Mughal, director del diari El Mirador del Inmigrante, i Alfredo Cohen, del projecte Ravalead@s d’edu-comunicació intercultural.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram