La directora de RNE, Paloma Zuriaga; el director d’informatius, Raúl Heitzmann; la directora de centres territorials de RTVE, Cristina Ortiz, i la subdirectora, Alejandra Martínez, deixen el càrrec. El motiu sóns les discrepàncies amb les decisions ‘unilaterals’ del director d’informació i actualitat de RTVE, Enric Hernàndez, sense consensuar amb les àrees afectades.

La gota que ha fet vessar el got ha estat la decisió d’Hernàndez de canviar almenys tres directors de centres territorials sense seguir criteris professionals, i substituir-los per professionals proposats per ell, segons explica Vertele.

Dimarts es van reunir Zuriaga, Heitzmann i Martínez amb el director general corporatiu de RTVE, Federico Montero. Davant la impossibilitat de reconduir la situació, van presentar la seva renúncia (també Ortiz, que no va poder assistir). Amb tot, abans que ho poguessin fer formalment, l’administradora única de RTVE, Rosa María Mateo, va cessar els directius de RNE per evitar una dimissió en bloc.

“No estic d’acord que sigui Enric Hernàndez qui decideixi cessaments i nomenaments, mancats de tot criteri professional i sense tenir en compte l’opinió d’aquesta direcció”, va lamentar Cristina Ortiz en un xat intern amb les direccions dels centres territorials de RTVE.

“Fins ara m’he mantingut fidel als meus principis d’honestedat, independència i professionalitat, i els he aplicat en cadascun dels moviments que he fet”, ha afegit Ortiz, que plega perquè creu a partir d’ara això “serà impossible”.

Aquest incendi es produeix després de la polèmica per la ‘redistribució horària’ dels teleinformatius territorials en desconnexió de La 1.

Enric Hernàndez va ser nomenat director d’informatius i actualitat de RTVE el setembre de 2019 –càrrec de nova creació– amb la missió de coordinar la informació entre els diferents canals i unificar els criteris entre informatius i magazins, i també amb el rebuig de les plantilles d’informatius de TVE, RNE i RTVE.es.