El projecte Dones migrants, dones amb drets: la comunicació amb visió de gènere, una eina que obre móns ha recollit la seva percepció sobre com les representen els mitjans i els ha proporcionat formació en perspectiva de gènere i comunicació per contribuir a enfortir les seves pròpies xarxes comunicatives i augmentar-ne la incidència.

Durant els Tallers de Gènere i Comunicació del projecte, les participants han assenyalat que els mitjans parlen molt de la immigració però poc de les dones migrades, i quan ho fan és per projectar una imatge de “victimisme total”. En alguns casos, asseguren, parlen fins i tot de la triple discriminació: per ser dona, migrada i negra. Algunes dones migrades lamenten que se les valora en termes de “font de creixement de la població” i en canvi s’obvia la diversitat de rols i professions que desenvolupen.

En aquest sentit, afirmen que se senten més representades en els mitjans de comunicació de la migració, perquè coneixen i comparteixen aquests móns invisibles o incomprensibles per a la població autòctona.

D’altra banda, admeten que falta fer més difusió de les activitats de les associacions de dones migrades, un aspecte que —diuen— no només depèn dels mitjans. Així, les dones migrades arriben també a la conclusió que “l’estratègia comunicativa continua sent una assignatura pendent”, ja que aquestes entitats no tenen responsables de comunicació i molts cops no saben com acostar-se als mitjans.

Durant tot el mes d’octubre, una cinquantena de migrades han participat als quatre Tallers de Gènere i Comunicació del projecte, a Barcelona (2 d’octubre), Girona (16 d’octubre), Lleida (23 d’octubre) i Tortosa (29 d’octubre), i han debatut sobre què pensen de com veuen els mitjans, què volen comunicar a la societat i com volen fer-ho.

Els tallers els van realitzar Fatou Secka, mediadora de l’Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI); Diana Gutiérrez, promotora de drets humans de la Organitzación Femenina Popular de Colombia; Zulma Sierra, directora del Diari Latino, i Joana G. Grenzner, periodista especialitzada en gènere i coordinadora del projecte.

L’acte de cloenda dels tallers té lloc aquest dissabte, a les 10 h, a la Sala La Cuina del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

Font: La Independent