Un nou informe d’#OnSónLesDones constata que només un 29% dels espais d’opinió als principals mitjans catalans han estat ocupats per dones. “Això representa una greu infrarepresentació de l’opinió de les dones, de la mateixa manera que destinar el 71% dels espais d’opinió als homes, que són el 49% de la població, suposa una sobrerepresentació exagerada i injustificada”, assenyala el col·lectiu.

Per fer l’estudi s’han recomptat durant els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2019 els articles d’opinió i les intervencions en tertúlies dels principals mitjans de comunicació fets a Catalunya i en català. El 29% d’autoria de dones en el conjunt de mitjans correspon a 3.122 opinions de les 10.788 registrades en el darrer trimestre de l’any.

Els percentatges varien segons el tipus de mitjà. En concret, dels 6.243 articles d’opinió en diaris en paper analitzats en l’informe (La Vanguardia, El Punt Avui, Ara i El Periódico), només el 27% han estat signades per dones (1.678).

Per la seva part, en els 1.649 articles d’opinió recomptats en diaris digitals (El Nacional, VilaWeb, elMón, NacióDigital i Catalunya Plural) el percentatge baixa fins al 22% (368).

Pel que fa a les tertúlies de ràdio, de les 2.078 participacions registrades (El món a RAC1, No ho sé i Via lliure de RAC1; Aquí amb Josep Cuní de SER Catalunya, i El matí de Catalunya Ràdio, Catalunya migdia, Catalunya nit i El suplement de Catalunya Ràdio), el 36% correspon a la intervenció de dones (742).

Finalment, de les 818 participacions en tertúlies de televisió analitzades en el document (Els matins, Tot es mouMés 324 de TV3; El debat de La 1 de TVE, i Bàsics de betevé) el 41% han estat realitzades per dones (818).

L’evolució per tipus de mitjà també és diferent de l’informe anterior corresponent al període de juliol de 2016 a juny de 2017 (tot i que hi ha alguna petita variació en els mitjans i programes analitzats). Aleshores els diaris impresos van registrar un 20% d’articles signats per dones, els digitals un 23%, en les tertúlies radiofòniques la participació va ser del 34% de dones, i a les televisives del 33%. Per tant, la representació ha millorat als diaris en paper, ràdios i televisions (amb diferents graus), però ha retrocedit als digitals.

L’estudi també constata que la paritat es produeix en el conjunt dels mitjans públics (43% a les tertúlies radiofòniques i 41% a les de TV) i falla en els privats (31% a les ràdios privades, 27% als diaris en paper i 22% als digitals).

Violència simbòlica

“La invisibilitat sistemàtica del 51% de la població dels espais d’opinió dels mitjans escrits i audiovisuals forma part de la violència masclista que patim les dones. Una violència simbòlica que serveix al patriarcat per excloure’ns de l’esfera pública”, assenyala #OnSónLesDones en l’informe.

“Els espais d’opinió interpreten la realitat, generen cosmovisions i posen temes de debat sobre la taula. Per aquest motiu, quan la veu de les dones no hi és, les nostres experiències, perspectives i sabers no estan degudament representats i la nostra expertesa es veu menyspreada. És més, quan les dones no hi som, se’ns transmet el missatge que aquell espai no ens pertany”, afegeixen.

Sobrerepresentació blanca

L’informe d’#OnSónLesDones també evidencia la sobrerepresentació de les persones blanques als mitjans. En concret, en els espais d’opinió analitzats en el darrer trimestre de 2019, la participació de les persones racialitzades suposa un percentatge de només el 0,5% (49 intervencions de les 10.788 registrades). En el cas de les dones, és l’1,2% del total, i en els homes el 0,1%.

“Aquesta manca de diversitat no representa en absolut la societat catalana i suposa una discriminació múltiple”, assenyala el col·lectiu, que es qüestiona on són les dones gitanes, afrodescendents, musulmanes, asiàtiques o llatinoamericanes no blanques.

Denúncia al Síndic

Amb les xifres del nou informe i dels precedents, #OnSónLesDones juntament amb l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes, l’Associació Generació Guineocatalana, l’associació intercultural Diàlegs de Dona, Rromane Glasura / Veus Gitanes, i la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament han presentat una queixa davant del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, per denunciar la “invisibilització” que pateixen les dones als mitjans i reclamar el compliment de la Llei per a la igualtat efectiva de dones i homes aprovada el 2015.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram