La greu situació que travessa el grup Intereconomía ha fet que hagi hagut de tancar l’edició impresa de La Gaceta i, des d’aquest divendres, ja no es trobi als quioscos. De fet, el diari, que sempre ha tingut unes vendes molt discretes, des de novembre pràcticament ja només es distribuïa a Madrid. Malgrat no es pot dir que la mesura sigui una sorpresa, potser sí que ho ha estat el moment escollit: els treballadors, que tenen pendents una mitjana de vuit nòmines, es van assabentar del tancament el dia de Nadal, mentre preparaven el darrer número, el que feia 7.759, amb una altra portada per recordar (i no només per ser l’última). La comunicació oficial va arribar l’endemà, Sant Esteve.

De moment, l’empresa ha donat vacances a la majoria de la plantilla mentre prepara el preceptiu ERO, i es desconeix quantes persones continuaran per mantenir l’edició digital. En aquest sentit, les perspectives dels treballadors no es pot dir que siguin gaire bones, i no només pel deute que acumulen: cal recordar que Intereconomía encara no ha acabat de liquidar les indemnitzacions als exempleats pels darrers expedients de regulació executats a l’abril a les diferents empreses del grup.

Quatre directors en un any

El diari va ser creat pel grup Negocios el 1989 (amb el nom de La Gaceta de los Negocios), i l’octubre del 2009 va ser adquirit per Intereconomía, que en va escurçar el nom i el va transformar en un diari generalista que entrava a formar part amb força de la caverna mediàtica espanyola amb les seves polèmiques com a tret característic.

Els tres primers anys, La Gaceta va estar dirigida per Carlos Dávila, però des de la seva sortida, el juny del 2012, ha tingut tres directors en un any: Eduardo García Serrano, José Javier Esparza i, des del passat maig, José Antonio Fúster. Un mes abans de la seva arribada, Intereconomía va executar un ERO per a 55 dels 98 treballadors del diari (el segon en un any).

Les darreres dades que va enviar a l’OJD són de l’agost, quan va tenir una difusió de 16.000 exemplars i unes vendes de 8.000 a tot l’Estat.

El futur d’Intereconomía TV, en l’aire

El de La Gaceta no és l’únic front obert que té el grup. Dimarts, la plantilla de la televisió va desconvocar la vaga de deu dies que estava realitzant, ja que els 130 treballadors han passat a estar de permís retribuït fins que s’executi un nou ERO. La data límit per a la seva finalització és el 30 de gener.

Mentrestant, Intereconomía TV continua amb una programació enllaunada, excepte programes com La mañana de Federico, de Jiménez Losantos, i Queremos opinar, que es realitzen als estudis d’esRadio i Canal Català, respectivament. El que passarà després del 30 de gener és tota una incògnita.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram