La Plataforma Audiovisual de Productores Independents (PAP) ha mostrat la seva preocupació davant la recta final de la tramitació del Projecte de llei general de comunicació audiovisual al Congrés dels Diputats. Es tracta d’una decisió política i legislativa que “pot liquidar la producció independent a Espanya”, alerten les associacions i federacions que en formen part: AECINE, Diboos, MAPA, PIAF, PROA i Profilm.

La PAP recorda que aquest dijous, la Comissió d’Afers Econòmics i Transformació Digital votarà les esmenes abans que el text arribi al Senat. Les productores alerten que aquesta és “l’última oportunitat” perquè aquells partits polítics que no han presentat esmenes a la definició de ‘productor independent’, donin suport a les que sí han presentat PDeCAT, UPN, BNG i Més País, en les quals queden recollides les peticions de la Plataforma, i també les propostes de Podem i Bildu.

La PAP recorda que la definició de ‘productor independent’ només afecta l’obligació de la inversió del 5% per part dels prestadors privats de servei audiovisual i en cap cas la totalitat, de manera que poden aplicar el 95% restant segons els criteris de negoci. “Una xifra d’obligació, per cert, molt per sota de la dels països veïns”, subratlla.

La Plataforma denuncia que “determinades” entitats del sector pretenen “desviar l’atenció de la independència de la producció a una qüestió de mida de l’empresa, quan en absolut és el reflex de la realitat, ja que també hi ha empreses independents grans i, per contra, empreses dependents petites”.

Regular l’ecosistema

La “importància” que els organismes públics apostin per una quantitat mínima de produccions independents rau en el fet que així “es garantirà el patrimoni futur de l’audiovisual espanyol, la renovació generacional i, en definitiva, una indústria sana i competitiva”, assegura en un comunicat.

La PAP també vol deixar clar que no es tracta d’una guerra entre productores dependents i independents, sinó una qüestió de “regular l’ecosistema” perquè totes les productores hi tinguin cabuda, i “igualar forces al mercat” per vetllar per la supervivència de tothom.

La Plataforma ressalta que l’obligació imposada a l’Estat en el text actual és “mínima” respecte a la dels països veïns, i que constitueix un “punt clau” per fomentar la producció independent. A més, entén que la definició de ‘productor independent’ quedaria “totalment desdibuixada si qualsevol pot entrar a formar-ne part”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram