Les emissores de ràdio es mantenen unides i han mostrat de nou el seu rebuig al cànon que la Lliga de Futbol Professional (LFP) els vol fer pagar per poder retransmetre partits des dels estadis. Així ho van acordar aquest dijous en una reunió durant la qual també van decidir “donar les primeres passes per a la defensa jurídica” de la seva posició, començant per un estudi de les conseqüències legals de les posicions mantingudes per la LFP.

En un comunicat posterior de l’Associació Espanyola de Radiodifusió Comercial (AERC), les emissores valoren de manera positiva “l’aclaparador recolzament” de gran part dels oients i de l’opinió pública, i adverteixen del “risc” que suposaria per als operadors el “desorbitat augment de costos” que implicaria el cànon per retransmetre.

A banda, les ràdios rebutgen les afirmacions de Mediapro sobre la manca de diàleg entre la LFP i les emissores, i remarquen que els passats 19 i 27 de juliol van tenir lloc sengles reunions on van constatar, diuen, la “impossibilitat d’acceptar qualsevol possible negociació en les condicions establertes”. També van negar que el cànon sigui una “pràctica habitual” a les lligues europees.

Així doncs, durant els partits de segona divisió d’aquest cap de setmana es reproduiran les transmissions encobertes del passat, des dels estudis de ràdio a través de la televisió i/o mitjançant els mòbils.

Per donar més notorietat a les seves reivindicacions, la propera setmana es convocarà una roda de premsa on participaran alguns dels principals locutors esportius, per tal d’informar sobre les posicions que defensen les ràdios.

A la reunió d’aquest dijous van participar representants de la Cadena Ser, Cope, Onda Cero, Punto Radio, Radio Marca, RNE, RAC1 i la FORTA.

El conflicte

Mediapro posseeix els drets radiofònics dels clubs, que es van vendre conjuntament amb els de televisió. Aquesta temporada, la Lliga de Futbol Professional i la productora de Jaume Roures han decidit comercialitzar-los, establint quatre paquets: bàsic, premium, exclusiu 1, i exclusiu 2.

Tot i que inicialment no van fixar cap preu concret, les ràdios estimen que les principals emissores acabarien pagant més de 3 milions d’euros, mentre que les mitjanes podrien arribar a la meitat.

El passat cap de setmana, molts periodistes radiofònics no van accedir als camps de futbol, doncs enguany les acreditacions les dóna la LFP i no els clubs. I per aconseguir l’acreditació que dóna dret a fer la transmissió des del camp, s’ha d’haver pagat el cànon.

Amb tot, l’organització futbolística assegura que no “impedeix ni impedirà” que els professionals radiofònics accedeixin al camp a “exercir el dret a la informació”. Això sí, sempre i quan s’informi dels partits un cop acabats. Aquest accés, que no dóna dret a cabina, sinó a un simple pupitre de premsa, està subjecte a un “compromís firmat” de no transmetre els matxsen directe.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram