Les principals televisions i ràdios de Catalunya dediquen a l’economia i al treball menys del 10% del temps dels informatius; en el millor dels casos, aquest àmbit se situa en el tercer lloc de les prioritats informatives. Així ho constata un estudi del Consell de l’Audiovisual de Catalunya el qual també detecta que l’economia social té una presència residual en els mitjans, malgrat representar el 10% del PIB estatal i el 12,5% de l’ocupació.

“Lamento moltíssim la poca rellevància que es dona a la informació econòmica i laboral en un moment de canvis tan importants en el mercat, on cada vegada és més evident que la ciutadania necessita formació econòmica”, assenyala Enric Casas, conseller del CAC responsable de l’àmbit de pluralisme.

“Hem de ser conscients que una bona part dels llocs de treball existents actualment seran obsolets en deu anys. Sorprèn també la presència escassa que es dona a l’economia social i a la informació sindical en general”, afegeix.

L’estudi s’inclou com a monogràfic en l’informe semestral Els pluralismes i la diversitat en els continguts de la televisió i de la ràdio lineals. Juliol-desembre del 2023 elaborat pel CAC.

El nivell més baix d’informació sobre economia

El document analitza la informació econòmica de TV3, TVE Catalunya, betevé, Catalunya Ràdio i RAC1 en el segon semestre de 2023. El monogràfic estudia els teleinformatius i les connexions amb canals d’informació contínua, en el cas de la televisió, i els butlletins horaris i les seccions de programes dedicades íntegrament a les notícies, en el cas de les ràdios.

El Consell de l’Audiovisual indica que el resultat més destacat que se n’extreu és que els mitjans d’abast nacional dediquen a l’economia i al treball una “atenció relativament reduïda”, en comparació amb altres temes considerats prioritaris, com ara la política, internacional o la cultura.

En concret, TVE Catalunya va dedicar al món econòmic un 9,7% del temps total dels informatius; Catalunya Ràdio el 6,8%; i RAC1 el 6,5%, i TV3 un 6,3. L’únic mitjà que va superar el llindar del 10% va ser betevé amb un 15,2% del temps dels informatius.

Aquests percentatges suposen, en general, els nivells més baixos d’atenció informativa sobre l’economia i el treball de les sèries històriques de què disposa el CAC.

La mirada retrospectiva mostra la influència de la conjuntura econòmica en els resultats, de manera que els pics màxims coincideixen amb la crisi econòmica i financera (2008-2012), i, de manera més puntual, amb la guerra a Ucraïna (iniciat el 2022).

Les empreses acaparen el temps de paraula

Pel que fa a la tria de les veus que protagonitzen les notícies sobre economia i treball, l’informe indica que les principals són les dels representants de les empreses en quatre dels cinc mitjans analitzats. A continuació es troben les veus dels sindicats i en tercer lloc la dels representants polítics.

En concret, a TV3 les veus de les empreses ocupen el 66,4% del temps d’intervenció; les dels sindicats el 12,1%, i les polítiques l’11,2%. A TVE Catalunya aquests percentatges són del 62%, el 13,1% i el 16,3%, respectivament. A betevé, del 56,7%, el 17,9% i el 10,4%, i a Catalunya Ràdio, del 47,4%, el 20,3% i el 16,1%.

L’excepció és RAC1, que dedica el 39,4% del temps d’intervenció a les veus dels representants polítics; el 34,9% a les empreses, i el 18,8% als sindicats.

Finalment, el monogràfic constata la presència gairebé residual de l’economia social (fundacions, associacions, mutualitats, cooperatives i empreses d’inserció). TVE Catalunya li dona un 4% del temps de notícia; TV3 un 2,1%; betevé un 1,3%; Catalunya Ràdio el 0,7%, i a RAC1 no consta cap informació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram