La Unió de Televisions Comercials Associades considera que l’inici d’una nova legislatura ofereix al futur Govern espanyol “l’oportunitat d’afrontar de forma racional, eficaç i beneficiosa per a l’interès general importants reptes” per al sector. Per aquest motiu, la patronal ha presentat en una carta oberta les seves demandes en forma de propòsits per al nou any, signada pel seu director general, Andrés Armas.
D’entrada, la UTECA aposta per una reforma de la Llei General de la Comunicació Audiovisual que “enforteixi el règim de llicències, eliminant limitacions innecessàries, i assegurant la reserva als llicenciataris de l’espectre radioelèctric necessari per oferir als ciutadans un servei de televisió d’alta qualitat, amb capacitat per abordar les evolucions tecnològiques en el marc d’una opció gratuïta”.
La patronal de les TV privades considera que l’actual normativa va néixer “antiquada” i s’ha mostrat “clarament insuficient per garantir l’estabilitat jurídica” de les televisions. Com a exemple, cita “l’innecessàriament demorat” procés d’alliberament del dividend digital i les “vicissituds jurídiques originades per defectes normatius” que van acabar amb el tancament de nou canals de TDT i van posar en perill la continuïtat de vuit més.
En aquest sentit, considera “imprescindible” una planificació a mitjà i llarg termini i l’actuació coordinada en col·laboració públic-privada en qualsevol procés de modificació de l’actual assignació espectral, davant la demanda de les operadores de telefonia mòbil, que reclamen més espai radioelèctric per avançar tecnològicament.
Per a UTECA, el valor social i econòmic de la TDT “justifica sobradament el seu manteniment i la viabilitat d’una coexistència ordenada amb altres plataformes de distribució”.
Equitat de tractament per a les plataformes audiovisuals
Paral·lelament, la Unió de Televisions Comercials Associades demana “equitat” en les obligacions econòmiques i de funcionament de les plataformes de continguts respecte a les televisions amb llicència de TDT. Així, reclama una reforma que prevegi la “igualtat de tractament” per a totes les formes de distribució, siguin obertes o de pagament, i es consideri la “incompatibilitat” entre el finançament mitjançant la publicitat amb altres fonts com els pressupostos públics o les quotes de subscripció.
Com en anteriors ocasions, la UTECA es torna a mostrar en contra d’una possible tornada de la publicitat a TVE: “Suposaria no només una distorsió del mercat publicitari, i el consegüent dany als operadors privats, sinó també un perjudici per a la pròpia televisió pública, que amb els seus actuals nivells d’audiència no arribaria a obtenir per la venda dels seus espais publicitaris una xifra similar a la que ara ingressa per les aportacions dels operadors”.
Sobre aquest tema també afegeix que “no tindria sentit” que TVE tingués un sistema de finançament mixt amb publicitat i aportacions dels operadors.
Canvis en les lleis de propietat intel·lectual i cinema
La patronal troba “prioritària” una revisió general de la Llei de Propietat Intel·lectual que “l’adapti” a la realitat digital i “ajusti” els drets reconeguts en la normativa espanyola als països de l’entorn “sense els actuals excessos que impliquen dobles i fins a triples pagaments per un mateix ús, així com la recaptació injustificada per les entitats de gestió de remuneracions atribuïdes però no remunerades a creadors estrangers”.
Finalment, respecte la Llei del Cinema, assegura que aquesta “limita en gran mesura” la contribució de les TV al “limitar” a les seves productores com a tals “relegant-les a una condició de meres finançadores”. Per a la UTECA, aquesta “anomalia” fa “urgent” una revisió de la normativa que atorgui a les televisions un “tracte d’equitat en obligacions i drets” respecte les productores cinematogràfiques integrades en grups audiovisuals independents.