L’Ajuntament de Barcelona va lliurar aquest dijous la tercera edició dels Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social (o els 27ens si es té en compte l’anterior denominació de Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació), en un acte ajornat per la pandèmia de la Covid-19 que finalment es va celebrar en format telemàtic.

En la categoria de periodisme social en aquesta edició s’ha premiat el treball Solos y migrados, de Marta Arias, Anna Surinyach, Agus Morales, José Colón, Àngel García i Paula Ericsson, publicat per la Revista 5W. El jurat ha destacat especialment “la qualitat i sobrietat periodística del reportatge, per enfocar el tema aportant una narrativa diferent a l’habitual”, així com la “professionalitat” a l’hora d’elaborar el contingut periodístic. Igualment, ressalta la qualitat de la fotografia i el disseny gràfic del treball.

El premi a la comunicació social pel documental Gavina. Fent volar els infants del Raval i del món, de Vicens Tomàs i Ignasi Olivera, estrenat el setembre del 2019 a la Filmoteca de Catalunya. El jurat ha valorat sobretot “el fet que plantegi una temàtica centrada en Barcelona, tot assolint uns bons objectius de repercussió i posant de manifest la bona tasca realitzada durant anys per la Fundació Joan Salvador Gavina”.

Per altra banda, s’han atorgat tres premis en la categoria de promoció de la investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona, els quals s’hauran de desenvolupar durant els propers mesos.

En l’àmbit obert s’ha distingit el projecte El joc patològic a Barcelona: qui hi guanya i qui hi perd, d’Ànnia Monreal, Maria Altimira i Carina Bellver, per “l’interès de la temàtica i posar el focus en una problemàtica existent a la societat actual”.

En l’àmbit d’infància i vulnerabilitat es premia Infància desprotegida, de Karma Peiró, Xaquin Veira, Rocío Minvielle i Francina Cortés, per un projecte que pretén aprofundir des d’una perspectiva de retiment de comptes en la desprotecció dels menors a Barcelona i Catalunya, amb l’objectiu d’abordar la problemàtica per evidenciar les mancances que puguin existir en els serveis assistencials, recursos o la formació dels professionals, entre d’altres.

I en l’àmbit de feminització de la pobresa s’ha guardonat el projecte Sensellarisme femení, històries de supervivència, de Claudia Frontino, per una iniciativa que vol centrar la investigació en casos particulars de dones sense llar per explicar aquestes problemàtiques estructurals de la ciutat a través d’històries de dones que pateixen o han patit situacions de vulnerabilitat assistencial.

Finalment, el premi especial del jurat ha estat per a tots els col·lectius que han treballat en l’atenció a les persones per raó de la Covid-19, i en especial als i les periodistes i equips de comunicació social “pel treball en el tractament de les informacions relacionades i pels esforços per transmetre-les”.

Cadascun dels premis està dotat amb 8.000 euros, excepte el del jurat, que és honorífic.

Enguany als guardons s’havien presentat un total de 97 candidatures (12 menys que en l’anterior edició): 70 en la categoria de periodisme social (–4), 15 en la de comunicació social (–10) i 12 en la d’investigació periodística (+2).