L’auditori del CosmoCaixa ha acollit aquest dilluns el lliurament de la 12a edició dels Premis El CAC a l’escola, els quals tenen com a objectiu fomentar l’educació en comunicació audiovisual en l’àmbit escolar.
Enguany, als guardons convocats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya s’han presentat 128 treballs, batent el rècord de participació del 2009, quan s’hi van presentar 91 treballs. Concretament, en aquesta edició s’han presentat 110 treballs a la categoria adreçada a l’alumnat i 18 a la del professorat.
A aquest significatiu increment de participació hi ha contribuït la nova subcategoria de premi per a treballs de recerca dels alumnes de batxillerat, al qual s’han presentat 33 treballs.
Rigau demana al CAC que també vetlli pels horaris
Durant l’acte de lliurament , la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que l’elevat nombre de treballs presentats “significa que la cultura audiovisual forma part de les nostres vides”. En la seva intervenció, Rigau ha demanat al CAC que no només vetlli per l’adequació dels continguts, sinó també pels horaris. “Els nostres alumnes dormen una hora menys que els d’Itàlia o Suècia, i això es degut, entre altres qüestions, als horaris de la televisió”, ha justificat la consellera.
Per la seva part, el president del Consell, Roger Loppacher, ha afirmat que “treballar amb el llenguatge audiovisual fa que els alumnes en siguin més conscients i assumeixin un esperit crític”. “Estic convençut que aquest tipus d’aprenentatge fa que els infants i joves siguin menys vulnerables a continguts perjudicials o enganyosos, alhora que els permet gaudir més de l’experiència de veure vídeos”, ha afegit.
Guanyadors dels Premis ‘El CAC a l’escola’ 2015
Categoria A: alumnat
Educació infantil – segon cicle i educació primària – cicle inicial
- 1r premi: El meu poble. Sant Feliu de Guíxols al llarg del temps, de l’Escola l’Estació (Sant Feliu de Guíxols)
- 2n premi: El conte encadenat, de l’Escola Garbí Pere Vergés (Badalona)
Educació primària – cicle mitjà i cicle superior
- 1r premi: Valors de l’escola, de l’Escola Sant Josep Oriol (Barcelona)
- 2n premi: Els trencaclosques, de l’Escola Guilleries (Sant Hilari Sacalm)
Educació secundària obligatòria
- 1r premi: Mai sol, de l’Institut La Garrotxa (Olot)
- 2n premi: El vídeo. La incertesa, de l’Institut Tarragona (Tarragona)
Educació secundària postobligatòria
- 1r premi: Imatges per a canviar el món, de de l’Institut Antoni de Martí Franquès (Tarragona)
- 2n premi: Realització d’un bodydub a l’Institut Can Puig de Sant Pere de Ribes, de l’Institut Can Puig (Sant Pere de Ribes)
Treballs de recerca dels alumnes de batxillerat
- 1r premi: La immigració dels senegalesos: les seves reflexions, de Maria del Mar Martínez Peñalver, de l’Escola Pia Nostra Senyora (Barcelona)
- 2n premi: Skateboart, de Jordina Torné Oliveras, de l’Institut Celestí Bellera (Granollers)
Categoria B: professorat
- 1r premi: Lectura 2.0. De videolits i booktrailers (de la literatura escrita a l’audiovisual), d’Imma Oliva Adroher, de Jesuïtes Casp-Sagrat Cor de Jesús (Barcelona)
- 2n premi: When I’m gone cover, de Joan Riera Boada, de Daina Isard SCCL d’Ensenyament (Olesa de Montserrat)
Els guardons estan dotats amb un total de 9.000 euros: 1.000 per a cadascun dels primers premis i 500 per als segons. En la categoria A, els premis són per a les escoles, ja que es tracta de treballs col·lectius fets a l’aula, excepte en el cas de la nova modalitat de recerca, que és per als alumnes. En el cas de la categoria B, la dotació econòmica també és per als professors autors dels treballs.