Després d’un llarg camí, aquest dimarts es va constituir la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en Català en un acte celebrat al Palau de la Generalitat. La nova entitat aplega l’Associacióde Mitjans d’Informació i Comunicació (la reconvertida ACPG), l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local (ACPC) i té per objectiu actuar com a patronal del sector, donar-li visibilitat i potenciar la col·laboració i la generació de sinergies entre les diferents associacions i els seus editors.

El primer president de la Federació és Lluís Gendrau (president de l’APPEC), mentre que les vicepresidències primera i segona recauen en Alfons Udina i Carles Ayats (presidents de l’AMIC i ACPC, respectivament). La nova entitat aplega mig miler de capçaleres.

Abans de la seva constitució oficial, la col·laboració entre les tres entitats ja s’havia fet palesa en els darrers mesos amb la creació de l’iQuiosc i en la unificació dels respectius guardons en la Nit de les Revistes i la Premsa en Català. Per al futur, ja s’està treballant en un banc de continguts multimèdia conjunt en la línia del que disposa actualment l’AMIC.

En l’acte, Gendrau es va mostrar convençut que la col·laboració de les tres associacions serà una eina important en un moment en que cal plantejar un espai de comunicació català “menys depenent” dels ajuts públics, i disposar de “nous marcs de referència” on la societat valori els mitjans “amb sentit crític”. Segons el president de la Federació, es tracta de la posada en escena d’un sector històric “que empeny amb força per transformar-se i renovar-se amb estructures estratègiques” com ara l’iQuiosc.

El secretari de Comunicació, Josep Martí, que va elogiar el “gest de generositat” de les tres associacions després d’un camí “gens fàcil”, va destacar que la unió de forces permetrà fer més coses, com ara el Llibre Blanc de la Comunicació a Catalunya.

Per la seva part, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que va cloure l’acte, va assegurar que des del punt de vista institucional interessa un “sector fort”. Segons ell, a nivell conceptual d’idea de país, la constitució de la Federació és “una contribució molt positiva”.

Vuit anys de trajecte

El camí per crear una Federació d’associacions es va començar a plantejar el 2006, es va iniciar el 2008, i es va presentar el maig 2010. L’acord entre les diferents parts, però, no va fructificar, i el projecte va quedar aturat. Fa any i mig es va reactivar la seva constitució, de la qual finalment n’han quedat fora Premsa Forana de Mallorca i l’Associació de Publicacions Periòdiques Valencianes.

En el darrer any, AMIC, APPEC i ACPC han posat fil a l’agulla i han acostat posicions per superar les diferències que dificultaven l’entesa, a la qual també ha contribuït la Secretaria de Comunicació, que ha estat vetllant perquè procés tirés endavant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram