El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha reclamat a l’Ajuntament de Barcelona que impedeixi la “censura prèvia” cap als fotoperiodistes que cobreixin els concerts de les Festes de la Mercè per part d’artistes i agències de representació.

Al juliol, l’SPC va denunciar els “abusos” que rep el col·lectiu per l’exigència de validar prèviament les imatges que han de ser publicades, entre d’altres. Una pràctica que no és nova, però que a l’estiu va fer aflorar el malestar dels fotògrafs davant les exigències en alguns festivals.

Ara, el Sindicat centra la seva atenció a Barcelona, davant les informacions rebudes que en les pròximes festes de la ciutat es tornaran a produir peticions en la mateixa línia per part d’artistes o agències, consistents en “l’acceptació per escrit de validar prèviament les imatges que han de ser publicades i fins i tot cedir la propietat de les fotografies perquè els artistes les puguin utilitzar sempre que vulguin”.

L’organització reitera que això suposa una “inadmissible censura” cap als professionals, una “vulneració flagrant” dels drets d’autoria, un “gest de prepotència” cap al col·lectiu, així com un “atac” al dret a la informació de la ciutadania.

L’SPC emplaça les administracions públiques que organitzen esdeveniments lúdics i culturals a no permetre que en aquests actes hi hagi pràctiques que “vulneren drets democràtics essencials de persones que hi han de treballar per explicar-los a l’opinió pública”.