La junta executiva del Sindicat de Periodistes de Catalunya ha criticat les limitacions d’accés i les obstaculitzacions en actes institucionals als professionals de la informació, especialment els reporters gràfics. L’organització cita com a exemples l’acte de dilluns al Liceu del president espanyol Pedro Sánchez i l’assemblea de compromissaris del FC Barcelona de diumenge.

Unes limitacions que, recorda, també s’han produït al Parlament, el Palau de la Generalitat i altres recintes públics i privats on les institucions convocants només permeten l’assistència d’un reduït nombre de professionals a partir d’un pool d’agències que cobreixen els actes.

La reiteració d’aquesta mena de situacions discriminatòries “comença a ser preocupant i denunciable”, afirma l’SPC, que demana a totes les institucions i entitats que convoquen aquest tipus d’actes, especialment les públiques i els partits polítics, que ho facin pensant també en “facilitar la feina dels i les professionals de la informació, especialment fotoperiodistes i càmeres”.

Dificultats, prevencions i efectes secundaris

El Sindicat admet les dificultats logístiques per organitzar determinats actes de transcendència pública, però justament per això reclama a les institucions que ho facin de manera que els puguin cobrir el màxim nombre de mitjans possibles.

“Garantir el dret a la informació de la ciutadania requereix, entre altres coses, que la informació que rebi sigui el més plural i tan completa com sigui possible, i reduir a la mínima expressió la cobertura gràfica, com comença a passar darrerament massa sovint, va en direcció totalment oposada”, argumenta l’SPC.

L’organització també es mostra comprensiva amb les mesures preventives que s’han de prendre a causa de la pandèmia, però subratlla que aquestes “no poden ser utilitzades per no respectar el dret a la informació”.

El Sindicat de Periodistes ressalta que les limitacions tenen un efecte secundari “molt perjudicial”, ja que, si es continua limitant l’accés a un reduït nombre de mitjans, cada cop podran treballar menys reporters gràfics. “Aquesta situació no només perjudica el dret a la informació de la ciutadania, sinó que accentua també la precarietat en el sector”, rebla.

El silenci dels mitjans

Finalment, l’SPC denuncia de nou el “silenci còmplice” dels mitjans de comunicació i les direccions que “no defensen els seus i les seves professionals i accepten aquestes imposicions” de les institucions, i no reclamen unes “condicions suficients” per al seu personal.

En aquest sentit, lamenta que els mitjans optin per una “mentalitat gasiva” amb la idea que els surt més econòmic. “Però el preu d’aquesta actitud és donar a les seves audiències una informació de pitjor qualitat, cosa que finalment se’ls girarà en contra, com ja hem vist massa vegades”, adverteix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram