El proper 20 de desembre, la Fundació Catalunya-La Pedrera tancarà l’Hemeroteca Tarragona després de 39 anys. La mesura va ser comunicada el passat dijous a les seves quatre treballadores, que seran acomiadades, i que denuncien que la Fundació no ha tingut en compte la funció social que feia l’Hemeroteca, ni que fos l’únic equipament d’aquestes característiques a Tarragona i, per la qualitat del seus fons, únic a tot Catalunya i l’Estat espanyol, amb publicacions que no es troben enlloc més.

El sotsdirector de la Fundació, Xavier Bas, ha argumentat la decisió per la voluntat d’apostar per programes de caire social i per racionalitzar despeses, però ha defensat que la voluntat de la institució és garantir la preservació del fons, per la qual cosa des de fa un parell de setmanes es mantenen converses amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) perquè se’n faci càrrec.

“Creiem que la millor opció de futur és situar-lo a l’òrbita de la URV”, ha assegurat Bas a l’ACN. A més, ha assenyalat que les actuals instal·lacions presenten problemes d’espai i d’adaptació tecnològica, i que la Fundació ha d’ajustar les seves actuacions d’acord amb els ingressos que generen els propis equipaments.

Malgrat la imminència del tancament, però, encara no hi ha acord amb la URV, que està estudiant si és viable assumir el fons, malgrat la bona predisposició al respecte.

L’Ajuntament, indignat

La mesura no ha agradat gens a l’Ajuntament de la ciutat, que se n’ha assabentat pels mitjans de comunicació. A banda de mostrar la seva indignació, la portaveu municipal, Begoña Floria, ha avisat que el consistori exigirà a la Fundació Catalunya-La Pedrera que mantingui oberta l’Hemeroteca “pel seu compromís social i cultural amb el territori”, tot recordant que l’equipament en part ha estat “pagat” pels tarragonins, donat que prové de l’antiga Obra Social de Caixa Tarragona.

Sobre la possibilitat que l’Ajuntament es faci càrrec de gestionar el fons documental, Floria ha assegurat que actualment no pot assumir els 250.000 euros que costa el seu manteniment per les “dificultats pressupostàries”.

Quant a la URV, la portaveu ha recordat que la Universitat també té dificultats per mantenir els seus propis serveis, i s’ha mostrat contrària al fet que això pogués implicar que l’Hemeroteca deixés de ser accessible a tothom com fins ara, i només ho fos per a estudiants i investigadors.

Més de 64.000 volums

“La Fundació no tan sols no ha valorat l’excepcionalitat de la col·lecció que alberga l’Hemeroteca, sinó que tampoc s’ha preocupat per fer el traspàs d’aquest fons a alguna institució de Tarragona, prèviament al tancament”, critiquen les quatre treballadores acomiadades. A més, adverteixen que si aquests fons no els acaba gestionant ningú, “mai més seran accessibles al públic i tants anys de feina silenciosa serà ignorada”.

Les treballadores també lamenten que la Fundació Catalunya-La Pedrera no ha tingut en compte la funció social que feia, i que també assumia les funcions de biblioteca pública.

El fons de l’Hemeroteca Tarragona està format per més de 64.000 volums corresponents a gairebé 2.800 títols de publicacions periòdiques (118 diaris i 2.671 revistes), així com per 6.500 microformes, 2.700 CD-ROM o DVD, 1.500 cartells i 2.700 llibres relacionats amb la premsa o de temàtica local.

Els seus orígens es remunten a l’any 1974, impulsada alguns professors i alumnes de la Delegació de Tarragona de la Universitat de Barcelona. Dos anys més tard, l’hemeroteca es va integrar en l’Obra Social de Caixa Tarragona. Recentment, com a conseqüència dels processos de fusió i transformació de les caixes d’estalvi catalanes, va passar a formar part de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram