El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears inicia una nova etapa després d’un any dirigit per una gestora per reactivar l’organització. El passat dissabte, l’SPIB va celebrar un congrés extraordinari al Centre Flassaders de Palma d’on va sortir una nova executiva. Aquesta està encapçalada per Maria Amengual com a secretària general, amb Nekane Domblás de secretaria d’organització i actes, i Neus Benítez de secretària de comptes.

Amengual s’ha compromès a impulsar el treball del sindicat en la denúncia de la precarietat laboral en general i la discriminació específica de les dones que treballen en els mitjans, així com la precarització agreujada dels autònoms. En la nova etapa, l’SPIB intentarà contribuir a la formació dels professionals, estendre la seva activitat a Menorca, Eivissa i Formentera, i reforçar l’assistència legal als afiliats en els seus conflictes laborals. A més, continuarà treballant en defensa del dret a la informació de la ciutadania.

En l’assemblea també es van aprovar resolucions que reclamen l’erradicació dels anuncis de prostitució a la premsa; exigeixen als partits polítics que es posicionin clarament sobre la internalització dels serveis informatius d’IB3; insten a la supressió dels blocs electorals, i demanen mesures per protegir les dones periodistes davant l’assetjament a les xarxes socials.

Desviament de fons

La gestora que ha conduït la reorganització del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears durant el darrer any ha elaborat un informe de comptes, aprovat dissabte pels associats, el qual detecta despeses sense justificar de més de 8.000 euros per part de l’anterior secretari general, Antoni Gomila.

Aquest ha admès la “mala praxis” i s’ha compromès a rescabalar la totalitat. De fet, ja va retornar 6.800 euros, de manera que el desfasament s’estima entre 1.200 i 1.400 euros, segons l’organització. Amb tot, per aclarir els números i l’abast del desviament, s’encarregarà una auditoria.

Arran de fer-se públic el cas, Toni Gomila ha dimitit com a assessor de l’Ajuntament de Palma.