Foto de família dels Premis Nacionals de Comunicació 2015 (foto: Jordi Bedmar).

El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat va acollir aquest dijous al vespre el lliurament de la 15a edició dels Premis Nacionals de Comunicació, en un acte presidit per Artur Mas. Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat va demanar als mitjans “col·laboració” per ajudar a explicar a la societat el procés i els temps canviants que vénen, perquè els ciutadans “puguin prendre decisions de gran calat amb ple coneixement de causa”.

“Expliqueu bé els fets, perquè la gent necessita conèixer-los, i també les conseqüències”, de manera que es tinguin “els elements per poder triar d’una manera sòlida i es pugui saber exactament de què estem parlant i què estem decidint”, va assenyalar Artur Mas. “Hi ha molta gent que té interrogants al davant, perquè els temps i les circumstàncies són incerts, i per això necessita una bona qualitat informativa”, va afegir al respecte.

Un cop lliurats els guardons, el president també es va referir al “gran poder” que representen la comunicació i els mitjans en general, subratllant que “tot poder, perquè sigui democràtic, ha de tenir uns límits”. En el cas dels mèdia, va assenyalar que són, d’una banda, el codi penal, i de l’altra, el deontològic. “Crec que és bo que hi hagi aquesta doble combinació de límits, perquè marca molt la qualitat de la comunicació al nostre país, i per tant també de la democràcia”, va argumentar.

Sobre els premiats, els noms dels quals es van donar a conèixer a mitjan maig, Artur Mas va apuntar que tots destaquen per la capacitat de sobreviure que els ha permès assolir llargues i reeixides trajectòries. “No sobreviuen els més forts, sinó els més capaços d’adaptar-se a les circumstàncies canviants”, va reblar.

Guardonats

Enguany, el jurat ha premiat Xavier Graset, director del programa L’oracle, de Catalunya Ràdio, per la seva trajectòria professional, la qual destaca que s’ha desenvolupat principalment a la ràdio catalana, però també en altres mitjans com TV3 o Canal Reus TV.

En televisió s’ha distingit el programa d’informació econòmica Valor afegit, de TV3, del qual es destaca que acumula més de 500 emissions i 13 anys en antena, per “haver-se mantingut fidel a la seva tasca divulgativa i de servei públic amb uns continguts rigorosos i de qualitat”.

En premsa s’ha guardonat Toni Batllori per la seva dilatada trajectòria com a ninotaire i humorista gràfic, i especialment per “l’anàlisi esmolada de l’actualitat” que ofereix des de la tira de sàtira política que publica des de fa més de 20 anys a La Vanguardia.

En la modalitat de mitjans d’arrel digital, el jurat ha valorat la tasca del periodista Salvador Cot, des de fa unes setmanes director d’ElSingular.cat, al capdavant de l’edició digital del diari Avui i de Nació Digital. Sota la seva direcció, aquest últim va assolir el lideratge en el rànquing dels diaris digitals en català.

Quant al guardó als mitjans de proximitat, en aquesta edició s’ha premiat Canal Reus TV, una de les televisions locals “de referència” a Catalunya. El jurat destaca que la televisió va néixer el 1998 per iniciativa d’un col·lectiu de 13 socis, professionals del periodisme i la comunicació formats a Reus i el Camp de Tarragona, entre els quals es troben Andreu Buenafuente, Carles Francino, Josep Maria Martí o Josep Maria Girona.

Finalment, Agustí de Uribe-Salazar, president del Gabinet Uribe des de 1977, ha estat distingit en la categoria de publicitat pels seus 50 anys d’exercici professional i per haver estat “pioner” de les relacions públiques a l’Estat espanyol. Uribe-Salazar ha estat president de l’Agrupació Espanyola de Relacions Públiques (AERP); fundador i president de l’Associació d’Empreses Consultores en Relacions Públiques i Comunicació (ADECEC), i fundador i primer vicedegà del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, entre d’altres. 

El jurat dels Premis Nacionals de Comunicació, que no tenen dotació econòmica, estava presidit pel secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, i format pel president del Consell Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; la directora de comunicació de la Diputació de Barcelona, Mònica Fulquet; el degà del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, Ton del Pozo; l’exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí; la membre del comitè executiu de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en Català, Helena Solà, i el doctor i professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la URL, Josep Lluís Micó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram