L’equip fundador de Materia (actualment la secció de ciència d’El País) ha guanyat la primera edició del Premi CSIC-Fundació BBVA de comunicació científica en la categoria de periodistes especialitzats, dotat amb 40.000 euros.

El jurat ha guardonat els periodistes de Materia “per l’extraordinària qualitat del periodisme científic que exerceixen des de la seva fundació, que al llarg de l’última dècada els ha convertit en el referent mundial de la comunicació de la ciència en espanyol”.

La capçalera va néixer el 2012 impulsat per Patricia Fernández de Lis, Nuño Domínguez, Manuel Ansede, Daniel Mediavilla, Francisco Doménech, Javier Salas i Miguel Ángel Criado, i un parell d’anys després es va associr a El País.

“Els professionals que integren matèria han sabut combinar el rigor de les fonts científiques més sòlides amb un llenguatge accessible, atractiu i innovador, que aprofita tot el potencial de les noves narratives multimèdia per arribar a grans audiències tant a Espanya com a tot el món hispanoparlant”, assenyala el veredicte.

El jurat també destaca que el seu treball es caracteritza per “un periodisme crític, que no es limita a anunciar descobriments, sinó que els contextualitza i subratlla tant les fortaleses com les limitacions de la ciència actual”. A més, apunta que Materia representa una “aposta diferencial” de comunicació científica que és “equiparable a les seccions de ciència dels grans mitjans internacionals”.

Per la seva part, el Premi CSIC-Fundación BBVA de comunicació científica en la modalitat d’investigadors que contribueixen a la difusió del coneixement (també dotat amb 40.000 euros) ha distingit els científics Alfredo Corell, Margarita del Val, José Antonio López Guerrero, Ignacio López-Goñi i Antoni Trilla “per convertir-se en la veu de la ciència des de l’inici de la pandèmia, transmetent el coneixement científic sobre aquesta amenaça amb un llenguatge accessible per al públic general”.

Finalment, els guardons convocats pel Consell Superior d’Investigacions Científiques i el BBVA han atorgat sengles ajudes de comunicació científica (cadascuna dotada amb 35.000 euros) a les periodistes Lucía Casas, Leyre Flamarique i Ana Iglesias, que al llarg d’un any els permetrà fer estades en instituts, laboratoris i centres del CSIC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram