Mèdia.cat ha posat en marxa Gat per llebre, una sèrie de vídeos per fomentar una mirada crítica cap als mitjans de comunicació. Amb aquesta iniciativa, l’observatori del Grup de Periodistes Ramon Barnils pretén arribar a un públic més ampli, i especialment a les persones més joves, aprofitant la viralitat i l’impacte que permet l’audiovisual.

Gat per llebre estarà formada per quatre vídeos d’uns 15 minuts de durada, presentats pel periodista Alaaddine Azzouzi, que es difondran al canal de YouTube de Mèdia.cat durant els propers mesos.

L’objectiu de Mèdia.cat és “aportar eines per fomentar un debat polític, social i cultural enriquidor, en un moment de pèrdua de credibilitat del periodisme, de polarització política i de proliferació de nous discursos de l’odi a les xarxes”.

El primer vídeo de la sèrie es titula Per què no tenim clar si ens convé una sanitat universal?, i planteja per què en plena pandèmia no s’aprofundeix en el debat sobre l’accés universal al sistema públic de salut. A partir d’exemples d’actualitat, els vídeos analitzen com es construeix el relat de les notícies i com aquestes condicionen la forma de veure el món, quins temes en queden fora i de quines altres maneres es podrien abordar.

Mèdia.cat posa els vídeos a disposició de mitjans de comunicació, institucions, centres educatius, associacions, etc. per fomentar la reflexió.