L’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat ha estat nominat en la categoria d’activisme digital en la 18a edició dels Premis Llibertat d’Expressió que atorga l’Index on Censorship, organització internacional de referència en la lluita contra la censura.

Amb la nominació es vol reconèixer el paper de l’observatori impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils a l’hora de subratllar vulneracions de la llibertat d’informació i d’investigar temes poc explicats o censurats. Index on Censorship assenyala que Mèdia.cat “va ser una peça clau el 2017, quan l’ambient tens a Catalunya al voltant del disputat referèndum d’independència va posar qüestions com la censura i la imparcialitat de les notícies sota el focus”. També ressalta el projecte del Mapa de la Censura als Països Catalans, que cataloga i publica en temps real atacs a la llibertat d’expressió i és una eina per als periodistes per denunciar atacs rebuts.

Els premis consten de quatre categories: arts, campanyes, periodisme i activisme digital. Enguany s’hi havien presentat més de 400 candidatures d’arreu del món, i la de Mèdia.cat és l’única de l’Europa occidental que es troba entre les 16 finalistes.

Els altres tres finalistes al premi d’activisme digital, són: Digital Rights Foundation (associació que proporciona suport a les dones que pateixen ciberassatjament a Pakistan); Fereshteh Forough (fundadora i director de Code to Inspire, una escola de programació i desenvolupament de codi per a noies a Afganistan), i Habari RDC (col·lectiu de blocaires i activistes a les xarxes socials del Congo).

Els guanyadors es faran públics el 19 d’abril en una gala que se celebrarà a Londres. El premi consisteix en una beca que proporciona suport al llarg d’un any per part d’Index on Censorship, així com formació en àrees com comunicació i activisme.