L’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat ha posat en marxa la tercera edició del Mapa de la Censura als Països Catalans, corresponent al 2017, que en el primer mes ja ha recollit una dotzena de casos.

El mapa és una eina col·laborativa que mapeja i visibilitza casos o intents de censura, pressions, intimidacions o amenaces a la llibertat d’expressió, informació o premsa, però també a les artístiques o acadèmiques.

Després d’una primera versió en proves el 2015, el mapa de l’any passat va recollir 122 denúncies. Els casos més comuns registrats són les pressions o intimidacions als professionals de la informació per evitar o dificultar la seva feina (especialment els reporters gràfics), així com la persecució judicial de la llibertat d’expressió a les xarxes socials.

“Moltes de les pressions a periodistes són invisibles”, subratlla l’editor del mapa i de Mèdia.cat, Joan Canela. “Es produeixen en el clos tancat dels despatxos de les redaccions o via trucades telefòniques que no deixen cap rastre”, explica al respecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram