Aquest dilluns va morir el dibuixant Miguel Gallardo als 66 anys a causa d’un càncer, que havia explicat en la seva darrera novel·la gràfica, Algo extraño pasó camino de casa (2020).

Nascut a Lleida el 1955, Gallardo es va formar a l’escola Massana d’Arts i Oficis de Barcelona, on vivia. Des dels seus inicis als anys 70, va passar pel món del còmic i la publicitat, on va descobrir l’animació i explorar el dibuix com una eina de comunicació.

Al llarg de la seva trajectòria va treballar per a les revistes El Vívora (en va ser membre fundador), Star o Bésame Mucho, i va ser il·lustrador habitual de mitjans com La Vanguardia, El País, Herald Tribune, The New York Times o The New Yorker.

Miguel Gallardo està considerat un dels creadors clau del còmic underground de l’Estat, amb el personatge de Makoki al capdavant. També és autor de la novel·la gràfica María y yo (2007), que narra les aventures i viatges amb la seva filla, que pateix trastorn de l’espectre autista, i que va ser portada al cinema en un documental dirigit per Félix Fernández de Castro (2009) que barreja la imatges reals amb les animacions del mateix Gallardo.

Entre altres distincions, ha estat reconegut amb el Premi Nacional del Còmic de la Generalitat (2008, per María y yo) i el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona (2014), dos Premis Junceda de l’Associació Professional d’il·lustradors de Catalunya i dos SND (Society of Newspaper Design). Al març havia de rebre el Premi Trajectòria de l’Animac – Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya.