Foto: El Punt Avui

El dibuixant d’humor Josep Antoni Fernández i Fernández ‘Fer’ ha mort aquest dilluns als 71 anys. Fer era un referent en el món dels ninotaires, i el 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva llarga trajectòria com a humorista gràfic en mitjans de gran difusió, essent qualificat com a “degà de la premsa catalana”.

El 1974 Fer va començar a publi­car al setmanari satíric El Papus, on va ser direc­tor. El 1981 va entrar a dibui­xar a El Jue­ves, que posteriorment també va dirigir, on va crear les sèries His­to­rias fermosas i Puti­club.

El 1987 va començar a plasmar el seu punt de vista sobre l’actualitat amb una vinyeta diària al diari Avui i posteriorment a El Punt Avui, on aquest dilluns ha publicat el seu últim dibuix.  També havia col·laborat a la revista El Temps.

Fer va començar en publicacions com Mata Ratos, En Patufet, Oriflama, La Prensa i Barrabás. També va ser un dels prin­ci­pals impul­sors del Premi Inter­na­ci­o­nal d’Humor Gat Perich, que  va rebre el 2005.

Nascut a Mansillas de las Mulas, a Lleó, el 1949, amb quatre anys es va instal·lar a Mollet del Vallès amb la seva família. Actualment el Museu Abelló de la població vallesana acull l’exposició Fer. L’humor amable, comissariada pel dibuixant Jaume Capdevila ‘Kap’.