L’Auditori de Girona va acollir aquest dijous al vespre el lliurament de la vuitena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local i de la segona edició de la Beca Carles Rahola, en ambdós casos atorgats per la demarcació gironina del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona.

Enguany, el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita ha estat per a Pau Subirós pels reportatges Trenta cinc anys de l’operació neteja, Primera nit de vaga dels treballadors d’Ecoserveis i On són el vuit milions del Patrimoni Sòl?, publicats a La Fissura, dels quals el jurat n’ha valorat “la narrativa consistent, ben presentada, documentada i punyent”. A més, el jurat ha atorgat una menció especial a Alfons Petit, pels cinc reportatges publicats al Dominical del Diari de Girona, pel seu “bon treball divulgatiu, sempre documentat i d’una qualitat continuada”.

El Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio enguany ha estat per a Carme Martínez pel treball 50 anys de cantades a Calella, emès a la SER Catalunya, per “la bona informació, documentació, realització i recuperació de fons sonors històrics”, segons el veredicte. En aquesta categoria, el jurat ha fet una menció especial per a Miquel Curanta, Juli Pedrero, Toni Sellas i l’equip responsable del programa Govorit Radio Svoboda, de Ràdio Capital de l’Empordà, per “la varietat de recursos sonors, pel seu ritme i pel seu ampli recorregut històric”.

En la modalitat de televisió, enguany s’ha distingit David Gimbernat i Pere Solés per Feliç mil aniversari, documental emès a TV3 sobre el convent de Sant Daniel. El veredicte ressalta la narrativa efectiva i el fet de divulgar una realitat que no sempre és de fàcil accés”.

Per la seva part, el premi a la millor informació digital s’ha atorgat a Pau Planas i Rocío Rodríguez per La Tornada, “per la seva tasca dinamitzadora del sector musical, que dóna veu a nous projectes, i per la innovació com a revista digital”.

Quant al premi a la millor fotografia publicada, s’ha guardonat Jordi Ribot Puntí per la imatge Un membre de l’ADF al foc de Blanes. El jurat n’ha destacat “la realització d’una imatge informativa d’impacte, que transmet bé el dramatisme del moment”. A més, ha fet una menció per a Martí Artalejo per les seves sèries de fotografies de diferents festivals de música, per “la gran qualitat en les imatges, que expressen la intensitat del gest musical”.

En aquesta edició, el premi al millor projecte de comunicació periodística ha estat per a Marc Sureda, Elena Trullàs, Jordi Ribot i Joan Castro pel projecte #Gavarres365, del qual el jurat n’ha valorat “l’ambició a l’hora de voler mostrar la realitat d’un territori com el de les Gavarres, de manera dinàmica i amb visió de futur”.

Finalment, el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional s’ha concedit a Helena Romagós i Iglésies Associats per la Comunicació del Centenari Carles Fontserè, 1916-2016, del Departament de Cultura de la Generalitat, en coordinació amb els Serveis Territorials de Cultura a Girona, per haver dut a terme “un projecte d’èxit que ofereix una completa informació i documentació de l’Any Fontserè”.

Enguany, a les set categories dels Premis Carles Rahola hi optaven un total de 94 treballs de 146 participants (el 2016 van ser 71 treballs de 78 autors). Tots els guardons estan dotats amb 1.000 euros, a excepció del millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros.

El jurat estava format per Guillem Terribas (president), president del consell d’administració de Gironina de Llibres i Papers; Joan Ventura, president de la junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Manel Armengol, fotoperiodista; Maria Sánchez, periodista; José Luis Terrón, director de l’Institut de la Comunicació de la UAB; Enrique San Juan, expert en xarxes socials, mitjans socials i màrqueting en línia; Jordi López, tècnic de comunicació de la Diputació de Girona, i Ramon Girona (secretari), coordinador del grau de comunicació cultural de la Universitat de Girona.

Segona Beca Carles Rahola

Aquest dijous també es va lliurar la segona edició de la Beca Carles Rahola per promoure la recerca en temes de comunicació local. En la modalitat professional, dotada amb 1.800 euros, la beca ha estat atorgada a la periodista Gemma Busquets pel projecte El vot femení a la premsa de les comarques gironines (1931-1936). El jurat ha valorat especialment “el buit que omple aquesta proposta de recerca, que té com a objectiu visibilitzar la dona en la història, en el context d’una època determinada i a partir de l’estudi de la premsa gironina”. A més, ha destacat que “es tracta d’un tema que, malgrat parlar de fa 85 anys, segueix essent d’interès en el moment actual”.

Per la seva part, la modalitat universitària de la Beca Carles Rahola, dotada amb 1.200 euros, ha quedat deserta.

El jurat estava format per Marta Madrenas (presidenta del jurat), alcaldessa de Girona; Joan Boadas, cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament; Xavier Masachs, tresorer de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Jordi López, tècnic de Comunicació de la Diputació, i Sílvia Planas (secretària del jurat), responsable tècnica de comunicació i premsa de l’Ajuntament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram