Aquest dimarts s’ha posat en marxa Reporters Gràfics, un nou portal que, entre d’altres, té per objectiu difondre la memòria fotogràfica de la premsa catalana. Un llegat “desconegut per a l’imaginari popular, poc explorat des de la recerca i arraconat a les zones d’ombra de les polítiques culturals”, segons remarquen els impulsors del web.

En un inici, reportersgràfics.net se centra en presentar la vida i el treball dels fotoperiodistes que van exercir l’ofici a Barcelona entre 1900 i 1939 (en la majoria de casos el material gràfic és inèdit), a més de ressenyar les publicacions d’arreu on van col·laborar.

El pal de paller de la plataforma és la recerca històrica, i conforme aquesta avanci s’aniran ampliant la base de dades i els continguts, i no es descarta obrir noves seccions de caràcter més expositiu; actualment n’hi ha dues dues, Fotògrafs i Publicacions.

Reporters Gràfics forma part del projecte de recerca transmèdia La imatge velada desenvolupat des de l’any 2010 per l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) . Segons destaca, la plataforma, a banda del web divulgatiu sobre el fotoperiodisme català, també és una eina de treball a llarg termini com a base de dades per ordenar i gestionar un gran volum d’informació.

En aquest sentit, l’OVQ assenyala que, quan van començar a investigar sobre el tema, no eren del tot conscients de l’abast del projecte. Ara, donada la quantitat de material recollit i la tasca que queda per fer amb les línies de recerca que s’han obert, els seus impulsors es mostren convençuts que Reporters Gràfics tindrà un llarg recorregut.